
Krem z cukinii z mlekiem kokosowym
Chcesz mieć smukłą linię, jedz cukinię! 🙂 To wspaniałe warzywo sprawdza się chyba we wszystkich daniach. Od placuszków przez gofry i zupy kremy aż do ciast. Zawiera mało kalorii, świetnie więc nadaje się na wszelkie diety odchudzające, a jednocześnie syci. Dostarcza wielu minerałów i nawilża organizm. A ponieważ najbardziej lubię zupy kremy, to wymyślam coraz inne jej wersje. Tym razem, ratując resztki mleka kokosowego, które zostało mi od innego dania, postanowiłam zrobić zupę w odrobinę azjatyckim klimacie. I tak wzięłam zieloną pastę curry, która dodała pikanterii i egzotycznego smaku. Pozostał problem makaronu. Powinien być ryżowy, ale akurat nie miałam, a nie chciało mi się iść do sklepu…więc zrobiłam makaron z cukinii:-)
I tak spontanicznie powstała smakowita, kolejna wersja zupy z cukinii. Na talerzu polałam ją jeszcze olejem paprykowym i rozłożyłam resztki pesto z pietruszki. I na to liść bazylii… Takie połączenie spontaniczne połączenie smaków, a wyszło genialnie! Radosnego gotowania!
Smacznego!!!
Krem z cukinii z mlekiem kokosowym
Wyposażenie
- blender, obieraczka do julienne
Składniki
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 2 małe cukinie
- 1 cebula cukrowa
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 op. zielonej pasty curry
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- Oliwa
Instrukcja
- 1/2 cukinii pokrój na paseczki julienne
- Przesmaż przez chwilę pastę curry na oliwie
- Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek
- Pokrój resztę cukinii w plasterki
- Podduś chwilę, aż cukinia lekko zmięknie
- Zalej mleczkiem kokosowym i bulionem
- Pogotuj i zblenduj na gładki krem
- Na odrobinie oliwy, przez minutę przesmaż niteczki cukiniowe. Uważaj żeby nie rozgotować!
- Na talerze wyłóż makaron, zalej zupą i udekoruj po swojemu
Notatki

