Przekąski,  SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege

Kubeczki z ciasta filo

Przejdź do przepisu

Ciasto filo kojarzy się zazwyczaj z mega słodkim ciastem z kuchni bałkańskiej – baklawą. Nie jestem zbyt wielką fanką tego przysmaku i mogę zjeść najwyżej malutki kawałeczek. Z ciekawości, jako że lubię eksperymenty zakupiłam gotowe ciasto filo i postanowiłam je zrobić na wytrawnie. Zazwyczaj są to różnego rodzaju rolady czy kopertki z nadzieniem serowo- szpinakowym. Na pewno też świetne, ale mnie skusiło co innego. Kubeczki, które robi się w formie na muffiny i zapieczone w nich warzywa. Sos przygotowałam taki jak do quiche’u czyli jajka rozbełtane z jogurtem, czosnkiem i przyprawami. Jaka niespodzianka czeka na nas w kubeczku? Na samym dnie kawałeczki sera pleśniowego i suszonego pomidora, bo para ta zawsze wypada razem idealnie. Do tego kawałeczki cukinii, julienne ze skórki cukinii do dekoracji i na wierzch pomidorek koktajlowy. Po upieczeniu, gdy już nieco przestygną, warto udekorować dodatkowo liściem świeżej bazylii – mnie udało się akurat kupić fioletową. I wyszło smacznie i pięknie. Polecam to danko na imprezy, można je przygotować nawet dzień wcześniej, bo jest wyśmienite również na zimno. Na pewno zachwyci gości niebanalnym kształtem. Tylko postaw je blisko okna, tak żeby było widać delikatnie prześwitujące cieniutkie płatki ciasta filo:-)

Kubeczki z ciasta filo

Bardzo efektowna przekąska zrobiona z ciasta filo z zapieczonymi w masie jogurtowo-jajecznej warzywami.
Danie Danie obiadowe, kolacja, przystawka
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 20 minutes
czas całkowity 40 minutes
Porcje 6 porcji

Wyposażenie

  • foremka na 6 muffinek

Składniki

  • ✴️150 ml jogurtu greckiego
  • ✴️24 kwadraty 8×8 z ciasta filo około 1/2 op
  • ✴️6 kawałków pomidorów suszonych
  • ✴️6 pomidorków koktajlowych
  • ✴️6 plastrów cukinii?
  • ✴️6 liści bazyliii ???
  • ✴️Ok 50 g sera pleśniowego
  • ⏭️2 jajka??
  • ✴️1 ząbek czosnku?
  • ✴️25 g masła
  • ✴️Sól pieprz, bazylia suszona lub zioła prowansalskie ?

Instrukcja

  • ✴️Rozpuść masło
  • ✴️Pokrój ciasto filo na kwadraty
  • ✴️Posmaruj je rozpuszczonym masłem
  • ✴️Po 4 szt ułożone w gwiazdkę układaj w formie do muffinek
  • ✴️Skórę z cukinii pokrój na paseczki julienne, resztę w półplasterki
  • ✴️Pokrój ser w kosteczkę i wrzuć na dno
  • ✴️Rozłóż pomidory suszone
  • ✴️Z jogurtu, jajek i przypraw zrób sos
  • ✴️Wciśnij ząbek czosnku i zalej każdy kubeczek jajecznym sosem
  • ✴️Udekoruj paseczkami i plastrem cukinii ?oraz pomidorkiem koktajlowym?
  • ✴️Piecz w temperaturze 160 st ok 20 min., aż sos się zetnie
  • ✴️Gotowe udekoruj liściem bazylii?

Notatki

Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno 😀 

Smacznego!!!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating