SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege,  Zupy

Chłodnik z botwinki

Przejdź do przepisu

W Polsce chyba najbardziej popularna zupa w letnie upały. Ugotowana z młodej botwinki z dodatkiem maślanki, kefiru czy jogurtu, doskonale chłodzi i odżywia. Podawana z jajkiem na twardo, które podnosi jeszcze wartości odżywcze i smakowe zupki. Czy jest ktoś, kto nie lubi tej wersji chłodnika? Jej atrakcyjność podnosi jeszcze przepiękny kolor, co również nie jest bez znaczenia:-) Nie ma co się zastanawiać, do roboty!

Chłodnik z botwinki

Prawdopodobnie najczęściej jedzony chłodnik. Nic dziwnego, bo jest przepyszny! No i ten kolor…
Danie Zupa
Przygotowanie 30 minutes
czas całkowity 30 minutes

Składniki

  • ?1 pęczek botwinki??
  • ?4 ząbki czosnku?
  • ?1 litr maślanki
  • ?200 g jogurtu greckiego
  • ?2 ogórki świeże??
  • ?Kilka rzodkiewek
  • ?Szczypiorek?
  • ?Koperek?
  • ?Sól pieprz

Instrukcja

  • ?Liście botwinki posiekaj
  • ?Buraczki, ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce
  • ?Koperek i szczypiorek posiekaj drobno
  • ?Botwinkę z buraczkami zalej niedużą ilością wody i gotuj ok 10 min
  • ?Odstaw do ostudzenia
  • ?Wciśnij czosnek ?, dodaj starte ogórki i rzodkiewki
  • ?Dodaj posiekany koperek i szczypiorek
  • ?Zalej maślanką i jogurtem, wymieszaj
  • ?Wstaw do lodówki, żeby zupę porządnie schłodzić

Notatki

?Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo

Smacznego!!!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating