
Chłodnik z botwinki
Przejdź do przepisu
W Polsce chyba najbardziej popularna zupa w letnie upały. Ugotowana z młodej botwinki z dodatkiem maślanki, kefiru czy jogurtu, doskonale chłodzi i odżywia. Podawana z jajkiem na twardo, które podnosi jeszcze wartości odżywcze i smakowe zupki. Czy jest ktoś, kto nie lubi tej wersji chłodnika? Jej atrakcyjność podnosi jeszcze przepiękny kolor, co również nie jest bez znaczenia:-) Nie ma co się zastanawiać, do roboty!
Chłodnik z botwinki
Prawdopodobnie najczęściej jedzony chłodnik. Nic dziwnego, bo jest przepyszny! No i ten kolor…
Składniki
- ?1 pęczek botwinki??
- ?4 ząbki czosnku?
- ?1 litr maślanki
- ?200 g jogurtu greckiego
- ?2 ogórki świeże??
- ?Kilka rzodkiewek
- ?Szczypiorek?
- ?Koperek?
- ?Sól pieprz
Instrukcja
- ?Liście botwinki posiekaj
- ?Buraczki, ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce
- ?Koperek i szczypiorek posiekaj drobno
- ?Botwinkę z buraczkami zalej niedużą ilością wody i gotuj ok 10 min
- ?Odstaw do ostudzenia
- ?Wciśnij czosnek ?, dodaj starte ogórki i rzodkiewki
- ?Dodaj posiekany koperek i szczypiorek
- ?Zalej maślanką i jogurtem, wymieszaj
- ?Wstaw do lodówki, żeby zupę porządnie schłodzić
Notatki
?Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo
Smacznego!!!

