
Makaron z sosem „porządki w lodówce”
Jeśli po lodówce szwendają Ci się resztki różnych produktów i nie bardzo wiesz co z nimi zrobić, zrób sos do makaronu! Często, przygotowując jakieś danie, nie zużywamy całego opakowania danego produktu i potem nie bardzo wiadomo co z nim zrobić. Najczęściej takie resztki lądują w końcu w koszu, gdy minie ich czas przydatności do spożycia, co według mnie jest bardzo niefajne, bo wyjątkowo nie lubię marnować jedzenia. A przecież ze spontanicznie zebranych półproduktów powstają najczęściej bardzo smakowite dania. Jest tu fantastyczne pole do uruchomienia wyobraźni kulinarnej i stworzenia swojego przepisu. Właśnie do tej kategorii należy moje danie: sos do makaronu powstały z tego, co było pod ręką 🙂 Potraktuj więc ten przepis raczej jako inspirację, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by go odwzorować dokładnie. Wierzysz czy nie, wyszedł przepyszny! Udanych kulinarnych eksperymentów życzę i
Smacznego !!!
Makaron z sosem „porządki w lodówce” 😉
Składniki
- ✅60-80 g suchego makaronu
- ✅1/3 paczki sałatki z warzyw typu marchewka czerwona kapusta, cebulka itd
- ✅1/3 kawałka tofu
- ✅Kilka pomidorów suszonych z oleju
- ✅Ząbek czosnku
- ✅Dwie łyżki mascarpone
- ✅Kilka zielonych oliwek
Instrukcja
- ✅Ugotuj makaron wg zaleceń producenta, nie wylewaj wody pozostałej po gotowaniu- może się jeszcze przydać
- ✅Na oliwie z pomidorów przesmaż wyciśnięty czosnek i pokrojone w kostkę tofu
- ✅Wrzuć resztki sałatki i podlej połową szklanki wody
- ✅Duś wszystko kilka minut, pod koniec dodaj mascarpone
- ✅Pokrój i dodaj pomidory oraz oliwki
- ✅Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem. Jeśli jest za gęsty, dodaj trochę wody po gotowaniu makaronu
Notatki

