
Kapuśniaczki
Przejdź do przepisu
W różnych domach nazywane są inaczej, najczęściej paszteciki, ale co to za pasztecik bez pasztetu? 😉 Na Instagramie zrobiłam ankietę i wyszło, że jednak lepszą nazwą będą kapuśniaczki. Zazwyczaj robimy je na Wigilię do barszczu i wtedy najczęściej są drożdżowe lub półkruche. Ich przygotowanie zajmuje wówczas sporo czasu, a ja dziś proponuję wersję znacznie szybszą. Użyjemy gotowego ciasta francuskiego i wtedy całą robotą będzie przygotowanie kapusty. Jeśli szykujemy je na przyjęcie ( nieodmiennie cieszą się wielkim powodzeniem), to możemy ugotować ją dzień wcześniej. Wtedy przygotowanie przekąski zajmie nam tylko 15 min. Oczywiście najlepsze są z barszczykiem, ale same smakują również wybornie.
Smacznego !!!
Kapuśniaczki
Pyszna przekąska sama w sobie, doskonała także jako dodatek do barszczu. Poza okresem świątecznym spotykana często na imprezach
Porcje 16 sztuk
Składniki
- Kapusta kiszona- pół słoika 0.7 l
- Pół opakowania pieczarek
- 1 cebula
- Pół opakowania tofu z chili lub wędzonego
- Olej do smażenia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko opcjonalnie
- Czarnuszka do posypania
Instrukcja
- Pieczarki i cebulę pokroić drobno i przesmażyć na oleju.
- Tofu pokroić na drobną kostkę
- Kapustę posiekać i dodać do pieczarek
- Przyprawy: chili , pieprz, ziele angielskie, dwa ziarna jałowca
- Wszystko dusić pod pokrywką, aż kapusta będzie miękka- ok 30 min
- Zostawić do wystygnięcia, u mnie na noc
- Rano rozgrzać piekarnik do 200-220 s°
- W międzyczasie przekroić ciasto wzdłuż na pół i posmarować krawędzie pasków jajkiem
- Ułożyć kapustę na środku i zlepić krawędzie
- Wierzch posmarować jajkiem i posypać czarnuszką
- Przełożyć na blachę i pokroić na kawałki
- Piec 10-12 min
Notatki
Jeżeli kapustę przygotujesz sobie dzień wcześniej, to w ciągu 15 minut masz świetną przekąskę, która zawsze szybko znika na imprezach 😀

