Boże Narodzenie,  Mączne,  Przekąski,  SŁONE,  SPECJALNE OKAZJE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege

Kapuśniaczki

Przejdź do przepisu

W różnych domach nazywane są inaczej, najczęściej paszteciki, ale co to za pasztecik bez pasztetu? 😉 Na Instagramie zrobiłam ankietę i wyszło, że jednak lepszą nazwą będą kapuśniaczki. Zazwyczaj robimy je na Wigilię do barszczu i wtedy najczęściej są drożdżowe lub półkruche. Ich przygotowanie zajmuje wówczas sporo czasu, a ja dziś proponuję wersję znacznie szybszą. Użyjemy gotowego ciasta francuskiego i wtedy całą robotą będzie przygotowanie kapusty. Jeśli szykujemy je na przyjęcie ( nieodmiennie cieszą się wielkim powodzeniem), to możemy ugotować ją dzień wcześniej. Wtedy przygotowanie przekąski zajmie nam tylko 15 min. Oczywiście najlepsze są z barszczykiem, ale same smakują również wybornie.

Smacznego !!!

Kapuśniaczki

Pyszna przekąska sama w sobie, doskonała także jako dodatek do barszczu. Poza okresem świątecznym spotykana często na imprezach
Danie kolacja, przekąska
Przygotowanie 45 minutes
Gotowanie 15 minutes
czas całkowity 1 hour
Porcje 16 sztuk

Składniki

  • Kapusta kiszona- pół słoika 0.7 l
  • Pół opakowania pieczarek
  • 1 cebula
  • Pół opakowania tofu z chili lub wędzonego
  • Olej do smażenia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko opcjonalnie
  • Czarnuszka do posypania

Instrukcja

  • Pieczarki i cebulę pokroić drobno i przesmażyć na oleju.
  • Tofu pokroić na drobną kostkę
  • Kapustę posiekać i dodać do pieczarek
  • Przyprawy: chili , pieprz, ziele angielskie, dwa ziarna jałowca
  • Wszystko dusić pod pokrywką, aż kapusta będzie miękka- ok 30 min
  • Zostawić do wystygnięcia, u mnie na noc
  • Rano rozgrzać piekarnik do 200-220 s°
  • W międzyczasie przekroić ciasto wzdłuż na pół i posmarować krawędzie pasków jajkiem
  • Ułożyć kapustę na środku i zlepić krawędzie
  • Wierzch posmarować jajkiem i posypać czarnuszką
  • Przełożyć na blachę i pokroić na kawałki
  • Piec 10-12 min

Notatki

Jeżeli kapustę przygotujesz sobie dzień wcześniej, to w ciągu 15 minut masz świetną przekąskę, która zawsze szybko znika na imprezach 😀 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating