Desery,  Fit słodycze,  SŁODKIE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege

Deser z tapioki na mleku migdałowym z musem z mango

Przejdź do przepisu

Jeżeli w ogóle lubisz tapiokę, ten deser powali Cię na kolana. Połączenie delikatnie mleczno-ryżowego smaku deserku ze słodkim mango jest po prostu genialne. Dodatkowo robi się go wyjątkowo łatwo, więc ma same zalety. Ja zakochałam się w tapioce całkiem niedawno i po kolei testuję ją z różnymi mlekami. Wyniki prób są takie, że wszystkie są pyszne 🙂 Podobnie jak dodatek różnych owoców. Jest to też świetny deser na proszony obiad czy inną imprezę, bo można go sobie przygotować dzień wcześniej i nic nie straci na smaku, a na wyglądzie nawet czasem zyskuje, bo tworzy się na granicy dodatkowy kolorek- taki ombre. Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Dzieci też na pewno będą zachwycone.

Smaczne !!!

Deser z tapioki na mleku migdałowym z musem z mango

Fantastyczny deser, który świetnie sprawdzi się także na imprezach
Danie deser w szklance, fit deser
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 15 minutes
czas całkowity 20 minutes
Porcje 3 porcje

Składniki

  • 500 ml mleka migdałowego- może być też każde inne
  • 50 g drobnej tapioki
  • 1 łyżka cukru kwiatowego jak chcesz fit
  • 1 dojrzałe mango

Instrukcja

  • Zalej tapiokę mlekiem i pozostaw na 15 min
  • Namoczoną tapiokę gotuj na niedużym grzaniu ok 15 min ( aż kulki będą miękkie)
  • Zamieszaj od czasu do czasu, bo ma tendencję do przywierania
  • Posłodź do smaku i odstaw do ostygnięcia
  • Zmiksuj mango
  • Tapiokę przelej do szklaneczek i polej pulpą z mango

Notatki

Tapioka świetnie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Doskonała jest też na drugi dzień, więc przed imprezą możesz spokojnie przygotować ją dzień wcześniej. 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating