
Deser z tapioki na mleku migdałowym z musem z mango
Przejdź do przepisu
Jeżeli w ogóle lubisz tapiokę, ten deser powali Cię na kolana. Połączenie delikatnie mleczno-ryżowego smaku deserku ze słodkim mango jest po prostu genialne. Dodatkowo robi się go wyjątkowo łatwo, więc ma same zalety. Ja zakochałam się w tapioce całkiem niedawno i po kolei testuję ją z różnymi mlekami. Wyniki prób są takie, że wszystkie są pyszne 🙂 Podobnie jak dodatek różnych owoców. Jest to też świetny deser na proszony obiad czy inną imprezę, bo można go sobie przygotować dzień wcześniej i nic nie straci na smaku, a na wyglądzie nawet czasem zyskuje, bo tworzy się na granicy dodatkowy kolorek- taki ombre. Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Dzieci też na pewno będą zachwycone.
Smaczne !!!
Deser z tapioki na mleku migdałowym z musem z mango
Fantastyczny deser, który świetnie sprawdzi się także na imprezach
Porcje 3 porcje
Składniki
- 500 ml mleka migdałowego- może być też każde inne
- 50 g drobnej tapioki
- 1 łyżka cukru kwiatowego jak chcesz fit
- 1 dojrzałe mango
Instrukcja
- Zalej tapiokę mlekiem i pozostaw na 15 min
- Namoczoną tapiokę gotuj na niedużym grzaniu ok 15 min ( aż kulki będą miękkie)
- Zamieszaj od czasu do czasu, bo ma tendencję do przywierania
- Posłodź do smaku i odstaw do ostygnięcia
- Zmiksuj mango
- Tapiokę przelej do szklaneczek i polej pulpą z mango
Notatki
Tapioka świetnie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Doskonała jest też na drugi dzień, więc przed imprezą możesz spokojnie przygotować ją dzień wcześniej.

