Domowe pieczywo,  Mączne,  SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO

Paluchy pszenne z ziarnami słonecznika

Przejdź do przepisu

Niektórzy uważają, że upieczenie pieczywa w domu to jakaś wyższa szkoła jazdy. Tymczasem jest to bardzo łatwe, pod warunkiem, że zastosujesz się do przepisu. Jednak drożdżowe ma swoje reguły i lepiej się ich trzymać. Choć zazwyczaj zachęcam do kreatywności, tym razem jest odwrotnie. Zrób wszystko tak jak w przepisie, a na śniadanie będziesz mieć bułeczki jak marzenie. Czy jest coś przyjemniejszego niż zapach świeżego pieczywa rano w domu? I cieplutkiej bułeczki z masełkiem i domowym dżemikiem?

A żeby dać upust swojej kreatywności, możesz zmieniać rodzaje ziaren, w których je wytarzasz. Mogą to być ziarna słonecznika, dyni, mak czy sezam. Za każdym razem będą smakować trochę inaczej…

A może wolisz takie bułeczki: Bułki pszenne nocne czy Bułeczki śniadaniowe 3×20 ?

Smacznego !!!

Paluchy pszenne z ziarnami słonecznika

Pyszne śniadaniowe bułeczki, które nastawisz wieczorem do wyrastania, a rano tylko wrzucisz do pieca i już możesz cieszyć się pysznym śniadaniem.
Danie drugie śniadanie, kolacja, śniadanie
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 15 minutes
czas całkowity 30 minutes
Porcje 8 sztuk

Składniki

  • ▶️450 g mąki pszennej najlepiej 00
  • ▶️6 g drożdży świeżych
  • ▶️12 g soli
  • ▶️350 ml letniej wody
  • ▶️Pestki słonecznika do namoczenia bułeczek

Instrukcja

  • ▶️Wieczorem wymieszaj wszystkie składniki i szybko zagnieć ciasto
  • ▶️Zostaw do wyrastania na noc w chłodnym miejscu lub lodówce
  • ▶️Rano wrzuć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i porozciągaj w prostokąt, żeby je odpowietrzyć
  • ▶️Brzegi prostokąta pozawijaj pod spód, zagnieć
  • ▶️Podziel ciasto na 8 kawałków
  • ▶️Z połowy uformuj kulki, z drugiej paluchy lub jak chcesz 🙂
  • ▶️Bułki namocz szybko w wodzie i pestkach słonecznika
  • ▶️Włącz piekarnik i w czasie jego nagrzewania do 220 C zostaw bułeczki w cieple pod przykryciem
  • ▶️Piecz ok 15 min aż do lekkiego zbrązowienia
  • ▶️Studź na kratce

Notatki

Taka ciepła bułeczka prosto z pieca najlepiej smakuje z domowym dżemikiem 😛 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating