
Paluchy pszenne z ziarnami słonecznika
Niektórzy uważają, że upieczenie pieczywa w domu to jakaś wyższa szkoła jazdy. Tymczasem jest to bardzo łatwe, pod warunkiem, że zastosujesz się do przepisu. Jednak drożdżowe ma swoje reguły i lepiej się ich trzymać. Choć zazwyczaj zachęcam do kreatywności, tym razem jest odwrotnie. Zrób wszystko tak jak w przepisie, a na śniadanie będziesz mieć bułeczki jak marzenie. Czy jest coś przyjemniejszego niż zapach świeżego pieczywa rano w domu? I cieplutkiej bułeczki z masełkiem i domowym dżemikiem?
A żeby dać upust swojej kreatywności, możesz zmieniać rodzaje ziaren, w których je wytarzasz. Mogą to być ziarna słonecznika, dyni, mak czy sezam. Za każdym razem będą smakować trochę inaczej…
A może wolisz takie bułeczki: Bułki pszenne nocne czy Bułeczki śniadaniowe 3×20 ?
Smacznego !!!
Paluchy pszenne z ziarnami słonecznika
Składniki
- ▶️450 g mąki pszennej najlepiej 00
- ▶️6 g drożdży świeżych
- ▶️12 g soli
- ▶️350 ml letniej wody
- ▶️Pestki słonecznika do namoczenia bułeczek
Instrukcja
- ▶️Wieczorem wymieszaj wszystkie składniki i szybko zagnieć ciasto
- ▶️Zostaw do wyrastania na noc w chłodnym miejscu lub lodówce
- ▶️Rano wrzuć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i porozciągaj w prostokąt, żeby je odpowietrzyć
- ▶️Brzegi prostokąta pozawijaj pod spód, zagnieć
- ▶️Podziel ciasto na 8 kawałków
- ▶️Z połowy uformuj kulki, z drugiej paluchy lub jak chcesz 🙂
- ▶️Bułki namocz szybko w wodzie i pestkach słonecznika
- ▶️Włącz piekarnik i w czasie jego nagrzewania do 220 C zostaw bułeczki w cieple pod przykryciem
- ▶️Piecz ok 15 min aż do lekkiego zbrązowienia
- ▶️Studź na kratce
Notatki

