Ciastka,  Desery,  SŁODKIE,  SPECJALNE OKAZJE

Pączki z różą

Przejdź do przepisu

Tłusty Czwartek to święto pączka i faworka, na które czekamy cały rok. Tego dnia możemy pozwolić sobie na nieumiarkowanie w jedzeniu słodkości. W wersji pierwotnej były one nadziewane mięsem i słoniną, zwyczaj jedzenie słodkich pączków narodził się dopiero w XVI wieku, Wówczas w jednym z nich umieszczano orzeszek i ten, kto natrafił na niego, miał się cieszyć niezwykłym szczęściem i powodzeniem w nadchodzącym roku. Może warto by było przywrócić tę zabawę?

Istnieje bardzo dużo rodzajów pączków, choć różnią się one głównie nadzieniem. Może to być marmolada, karmel, advocat czy budyń, ale najbardziej tradycyjną wersją jest konfitura z róży. Trzeba odpowiednio wcześnie pomyśleć o jej przygotowaniu, bo płatki dzikich róż zbiera się w czerwcu! I trzeba tak długo powstrzymać się od zjedzenia, choć smak jej jest niezwykły i bardzo pociągający. Według mnie nie ma lepszych pączków jak te nadziane różą, polane obficie cytrynowym lukrem i posypane sproszkowanymi płatkami.

Smacznego !!!

Pączki z różą ???

Przepyszne pączki z konfiturą różaną???, polane cytrynowym lukrem i posypane płatkami róż. Czy może być coś pyszniejszego?
Danie Ciastka, desery, drożdżowe
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 15 minutes
czas całkowity 35 minutes
Porcje 14 sztuk

Składniki

  • ?450 g mąki pszennej
  • ?14 g drożdży suchych ja dałam 30 g świeżych
  • ?70 g cukru
  • ?1/2 łyżeczki soli
  • ?180 ml letniego mleka
  • ?60 g roztopionego masła
  • ?2 duże jajka
  • ?1 żółtko
  • ?3 łyżki ciemnego rumu
  • ?Olej do smażenia

Nadzienie

  • konfitura z płatków róży ??? sama konfitura z róży będzie za mdła
  • kwaśny dżem do wymieszania np: śliwkowy, z pigwy, winogronowy

Lukier

  • 60 ml soku z cytryny
  • 260 g cukru pudru

Instrukcja

  • ?Jeśli używasz drożdży świeżych zrób zaczyn ( drożdże, 2 łyżki mąki, mleko do gęstości śmietany – zostawić do podwojenia objętości ok 15 min)
  • ?Utrzyj jaja z cukrem na puszystą masę
  • ?Wymieszaj mąkę, masę jajeczną, zaczyn, sól, wyrabiaj na końcu dodając stopniowo masło
  • ?Wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i jedwabiste
  • ?Odstaw do wyrastania pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 – 1½ godziny
  • ?Podziel ciasto na 14 części po 70 g każdy
  • ?Formuj pączki zawijając brzegi pod spód i układaj zagięciami do dołu na posypanej mąką blasze
  • ?Przykryj ścierka i zostaw do wyrastania na 30 min
  • ?Rozgrzej olej powoli do temp 175°C
  • ?Smaż pączki 1-2 min z każdej strony
  • ?Wymieszaj konfitury ze sobą
  • ?Nadziewaj pączki rękawem cukierniczym
  • ?Ugotuj lukier: zagotuj sok z cytryny i ucieraj z cukrem pudrem, aż do uzyskania pożądanej gęstości
  • ?Polukruj pączki

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating