
Granola z borówkami i kremem czekoladowym
Wszyscy wiedzą, że płatki owsiane są bardzo zdrowe i warto je jeść na śniadanie, ale niestety nie wszystkim one smakują. Co zrobić jak się ma traumę przedszkolną związaną ze wspomnieniem o owsiance na mleku pełnej kożuchów z mleka? Ja właśnie byłam w takiej sytuacji i długo szukałam swojej ulubionej wersji, tak żeby wilk był syty i owca cała, czyli zdrowo i pysznie, bo w żadnym przypadku nie mam zamiaru rezygnować z tak dużej przyjemności w życiu jak smaczne jedzenie. I znalazłam granolę z płatków owsianych – przepis na domową granolę znajdziesz tutaj :Domowa granola.
Zjadam ją zawsze z jogurtem, najczęściej naturalnym greckim lub skyrem. Ze słodzonych wybieram tylko wegański kokosowy o smaku kokosa i mango, po prostu pycha….Do tego dodaję różnego rodzaju owoce, w zależności od sezonu: truskawki, maliny, banany. Tym razem padło na borówki amerykańskie i kiwi, które są właściwie dostępne cały rok. Do jogurtu dodałam też odrobinę czekoladowego musu, który pozostał mi po deserze z aquafaby: Mus czekoladowy z aquafaby Wszystko razem to ideał, absolutny sztos i jestem pewna, że posmakuje nawet tym z traumą owsiankową;-) Skoro smakuje mnie….
Smacznego !!!
Granola z borówkami i kremem czekoladowym
Składniki
- 4 łyżki domowej granoli
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki musu czekoladowego z aquafaby lub innego
- 2 łyżki borówek amerykańskich
- ½ szt. kiwi oczywiście można dać całe 🙂
Instrukcja
- Na dno miseczki wsypać granolę
- Obok położyć jogurt, na który dać kleksy kremu czekoladowego
- Posypać borówkami
- Na wierzchu udekorować kiwi pokrojonym w plasterki

