SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege,  Zupy

Bulion warzywny

Przejdź do przepisu

W tradycyjnej polskiej kuchni zupy gotowane są zawsze na mięsie lub chociaż na kościach ( no, może z wyjątkiem owocowej 😉 ). Niegdyś gospodynie nie wyobrażały sobie nawet, że można do tego celu wykorzystać bulion warzywny i w dodatku nie będzie to wcale ujmą dla smaku dania. Oczywiście ugotowanie dobrego bulionu też wymaga pewnej wiedzy i dobrego przepisu, nie chcemy przecież uzyskać wody z rozgotowanymi warzywami. Przedstawiam więc receptę na pyszny roślinny wywar, który będzie stanowił podstawę do gotowania zup i sosów w wersji wegańskiej. Pamiętaj o użyciu świeżego lubczyku lub Pasta z lubczyku. Ja w swoich przepisach na zupy zawsze uwzględniam jego obecność i nie podaję za każdym razem sposobu jego gotowania.

Często przygotowuję większą jego ilość i zamrażam w porcjach. Wtedy jestem w stanie w ciągu 15 minut ugotować np. pyszną zupę-krem z wykorzystaniem większej ilości dodatkowych warzyw. I naprawdę żaden uporczywy mięsożerca nie orientuje się, że była ona na bezmięsnym wywarze. Oczywiście, w przypadku ciężkich chorób przebiegających z dużym wyniszczeniem organizmu, potrzebne są bardzo treściwe buliony, długo gotowane na mięsie, ale dla większości osób nie ma takiej potrzeby. Zupełnie wystarczające są wege zupy, które stanowią doskonałe źródło witamin i minerałów, a także błonnika. A smakiem naprawdę potrafią zachwycić!

Smacznego!!!

Bulion warzywny

Przepis na bulion warzywny, który jest doskonałą podstawą zarówno do bezmięsnych zup- kremów jak i wegańskich sosów.
Danie Obiad, Zupa
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 1 hour
czas całkowity 1 hour 10 minutes

Składniki

  • ▶️1500 ml wody
  • ▶️Włoszczyzna: 2 marchewki1 pietruszka, mały seler, por, liście kapusty
  • ▶️2 gałązki lubczyku lub łyżeczka pasty z lubczyku
  • ▶️1 cebula
  • ▶️1 ząbek czosnku
  • ▶️1 łodyga selera naciowego
  • ▶️3 kulki ziela angielskiego
  • ▶️3 gałązki natki pietruszki
  • ▶️1 łyżka oliwy dobrej jakości
  • ▶️1 łyżka sosu sojowego
  • ▶️2/3 łyżki soli, pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy

Instrukcja

  • ▶️Marchewkę, pietruszkę, selera obrać, umyć i pokroić na kawałki
  • ▶️Dodać pora, kapustę i gałązki lubczyku
  • ▶️Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie
  • ▶️Zalać zimną wodą i zagotować
  • ▶️Dodać resztę składników: nieobraną cebulę, czosnek oraz selera naciowego i natkę pietruszki
  • ▶️Wlać oliwę, sos sojowy i dodać resztę przypraw
  • ▶️Gotować na niedużym grzaniu min. 40 min, ale można dłużej, wtedy bulion będzie bardziej esencjonalny
  • ▶️Gdy lekko przestygnie, przecedzić
  • ▶️Używać do gotowania zup czy sosów

Notatki

Warto ugotować większą porcję i mieć w zapasie. W lodówce można go przechowywać do tygodnia, w zamrażalniku  pół roku.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating