
Bulion warzywny
W tradycyjnej polskiej kuchni zupy gotowane są zawsze na mięsie lub chociaż na kościach ( no, może z wyjątkiem owocowej 😉 ). Niegdyś gospodynie nie wyobrażały sobie nawet, że można do tego celu wykorzystać bulion warzywny i w dodatku nie będzie to wcale ujmą dla smaku dania. Oczywiście ugotowanie dobrego bulionu też wymaga pewnej wiedzy i dobrego przepisu, nie chcemy przecież uzyskać wody z rozgotowanymi warzywami. Przedstawiam więc receptę na pyszny roślinny wywar, który będzie stanowił podstawę do gotowania zup i sosów w wersji wegańskiej. Pamiętaj o użyciu świeżego lubczyku lub Pasta z lubczyku. Ja w swoich przepisach na zupy zawsze uwzględniam jego obecność i nie podaję za każdym razem sposobu jego gotowania.
Często przygotowuję większą jego ilość i zamrażam w porcjach. Wtedy jestem w stanie w ciągu 15 minut ugotować np. pyszną zupę-krem z wykorzystaniem większej ilości dodatkowych warzyw. I naprawdę żaden uporczywy mięsożerca nie orientuje się, że była ona na bezmięsnym wywarze. Oczywiście, w przypadku ciężkich chorób przebiegających z dużym wyniszczeniem organizmu, potrzebne są bardzo treściwe buliony, długo gotowane na mięsie, ale dla większości osób nie ma takiej potrzeby. Zupełnie wystarczające są wege zupy, które stanowią doskonałe źródło witamin i minerałów, a także błonnika. A smakiem naprawdę potrafią zachwycić!
Smacznego!!!
Bulion warzywny
Składniki
- ▶️1500 ml wody
- ▶️Włoszczyzna: 2 marchewki1 pietruszka, mały seler, por, liście kapusty
- ▶️2 gałązki lubczyku lub łyżeczka pasty z lubczyku
- ▶️1 cebula
- ▶️1 ząbek czosnku
- ▶️1 łodyga selera naciowego
- ▶️3 kulki ziela angielskiego
- ▶️3 gałązki natki pietruszki
- ▶️1 łyżka oliwy dobrej jakości
- ▶️1 łyżka sosu sojowego
- ▶️2/3 łyżki soli, pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy
Instrukcja
- ▶️Marchewkę, pietruszkę, selera obrać, umyć i pokroić na kawałki
- ▶️Dodać pora, kapustę i gałązki lubczyku
- ▶️Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie
- ▶️Zalać zimną wodą i zagotować
- ▶️Dodać resztę składników: nieobraną cebulę, czosnek oraz selera naciowego i natkę pietruszki
- ▶️Wlać oliwę, sos sojowy i dodać resztę przypraw
- ▶️Gotować na niedużym grzaniu min. 40 min, ale można dłużej, wtedy bulion będzie bardziej esencjonalny
- ▶️Gdy lekko przestygnie, przecedzić
- ▶️Używać do gotowania zup czy sosów
Notatki

