
Mus czekoladowy z aquafaby
Czy wiesz co to jest aquafaba i jakie pyszne rzeczy można z niej zrobić? Otóż jest to woda, w której się gotowała cieciorka lub inne strączkowe. Jest to ten płyn w słoiku czy puszce ze strączkowymi, który zazwyczaj ląduje w zlewie, a szkoda. Otóż jest ona wegańskim zamiennikiem jajek. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób cierpiących na alergię na jajka czy gluten, umożliwia bowiem tym ludziom rozkoszowanie się smakiem bezy, biszkoptu czy różnego rodzaju musów i …wegańskiego majonezu.
Ma ona właściwości emulgujące, pieniące, nawilżające, zlepiające i zagęszczające, gdyż jest mieszaniną skrobi i białka. Trzy łyżki aqafaby zastępują jedno jajko. Gdy chcemy używać jej do wypieków, dobrze jest ją zredukować ok. 10 min na wolnym ogniu. Do ubijania musimy płyn dobrze schłodzić.
Piana ubita na sztywno i zmiksowana z rozpuszczoną czekoladą daje nam przepyszny mus czekoladowy, który możemy podać jako deser Krem z aquafaby z wiśniami z ulubionymi dodatkami lub używać jako kremu do smarowania ciast, placuszków czy naleśników.
Uwaga !!! Aquafaba nie lubi tłuszczu, w jego obecności piana znika, nie możemy więc używać do jej aromatyzowania nawet olejków zapachowych. Nie lubi też gorąca, jeśli dodajesz więc rozpuszczoną czekoladę, musi być ona w temperaturze pokojowej.
Smacznego !!!
Mus czekoladowy z aquafaby
Wyposażenie
- Blender
Składniki
- 140 ml aquafaby tj akurat tyle , co zostaje po odcedzeniu cieciorki w słoiku 400ml
- 140 g czekolady gorzkiej
- Ewentualnie 1-2 łyżki cukru
- orzechy laskowe
- herbatniki
Instrukcja
- Rozpuść czekoladę? i zostaw do ostudzenia
- Schłodzony płyn ubij na sztywno
- Dodaj cukier i miksuj dalej
- Stopniowo dodawaj czekoladę dalej ubijając
- Do szklanki włóż łyżkę musu, na to pokruszony lekko herbatnik i kolejna warstwa musu
- Wierzch deseru posyp orzechami laskowymi
Notatki

