Desery,  SŁODKIE,  Słodycze z warzywami,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege

Mus czekoladowy z aquafaby

Przejdź do przepisu

Czy wiesz co to jest aquafaba i jakie pyszne rzeczy można z niej zrobić? Otóż jest to woda, w której się gotowała cieciorka lub inne strączkowe. Jest to ten płyn w słoiku czy puszce ze strączkowymi, który zazwyczaj ląduje w zlewie, a szkoda. Otóż jest ona wegańskim zamiennikiem jajek. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób cierpiących na alergię na jajka czy gluten, umożliwia bowiem tym ludziom rozkoszowanie się smakiem bezy, biszkoptu czy różnego rodzaju musów i …wegańskiego majonezu.

Ma ona właściwości emulgujące, pieniące, nawilżające, zlepiające i zagęszczające, gdyż jest mieszaniną skrobi i białka. Trzy łyżki aqafaby zastępują jedno jajko. Gdy chcemy używać jej do wypieków, dobrze jest ją zredukować ok. 10 min na wolnym ogniu. Do ubijania musimy płyn dobrze schłodzić.

Piana ubita na sztywno i zmiksowana z rozpuszczoną czekoladą daje nam przepyszny mus czekoladowy, który możemy podać jako deser Krem z aquafaby z wiśniami z ulubionymi dodatkami lub używać jako kremu do smarowania ciast, placuszków czy naleśników.

Uwaga !!! Aquafaba nie lubi tłuszczu, w jego obecności piana znika, nie możemy więc używać do jej aromatyzowania nawet olejków zapachowych. Nie lubi też gorąca, jeśli dodajesz więc rozpuszczoną czekoladę, musi być ona w temperaturze pokojowej.

Smacznego !!!

Mus czekoladowy z aquafaby

Przepyszny czekoladowy mus zrobiony z… zalewy z ciecierzycy ze słoika. Idealne rozwiązanie dla uczulonych na jajka lub wegan.
Danie desery, krem, musy
Przygotowanie 10 minutes
czas całkowity 10 minutes

Wyposażenie

  • Blender

Składniki

  • 140 ml aquafaby tj akurat tyle , co zostaje po odcedzeniu cieciorki w słoiku 400ml
  • 140 g czekolady gorzkiej
  • Ewentualnie 1-2 łyżki cukru
  • orzechy laskowe
  • herbatniki

Instrukcja

  • Rozpuść czekoladę? i zostaw do ostudzenia
  • Schłodzony płyn ubij na sztywno
  • Dodaj cukier i miksuj dalej
  • Stopniowo dodawaj czekoladę dalej ubijając
  • Do szklanki włóż łyżkę musu, na to pokruszony lekko herbatnik i kolejna warstwa musu
  • Wierzch deseru posyp orzechami laskowymi

Notatki

Musu tego można używać także jako smarowidła do ciastek czy naleśników 🙂 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating