Sałatki, surówki,  SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege

Sałatka egipska

Przejdź do przepisu

Z wyglądu przypomina bardzo sałatkę grecką ze względu na obecność ogórka, papryki i sera feta. Jednak pozostałe składniki powodują, że szybko zauważamy różnicę. Ciekawe nuty wprowadza ciecierzyca przesmażona z kuminem i kardamonem. Ze względu na obecność dużej ilości roślinnego białka, znacznie podnosi walory odżywcze. Różnorodność i obfitość warzyw to bomba witaminowa, a także bogactwo mikroelementów.

Sałatkę tę można zjeść na każdy posiłek, będzie również doskonała jako posiłek w pracy. Nie grozi nam również przybór masy, można spokojnie powiedzieć, że to danie idealne. Pysznie, zdrowo, kolorowo 🙂

Smacznego !!!

Sałatka egipska

Pyszna i bardzo zdrowa sałatka. Pełna witamin, mikroelementów i białka. Dodatek ciecierzycy przyprawionej kardamonem i kuminem dodaje niezwykłych smaków.
Danie Danie obiadowe, drugie śniadanie, kolacja, śniadanie
Kuchnia Egipt
Przygotowanie 15 minutes
czas całkowity 15 minutes
Porcje 4 porcje

Składniki

  • 400 g ciecierzycy ze słoika
  • 1 papryka czerwona?️
  • 1 duży ogórek świeży?
  • 10 pomidorów suszonych?
  • 1 op. sera feta
  • 1 cebula czerwona?
  • 1 pęczek natki pietruszki? lub kolendry?
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • Sok z połowy cytryny
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz, ząbek czosnku
  • Kilka pomidorków koktajlowych

Instrukcja

  • Na 2-3 łyżkach oliwy z pomidorów przesmażyć kumin i kardamon razem z ciecierzycą
  • Smażymy ok 5 min podrzucając ziarenka, by równo się pokryły przyprawami
  • Pokroić warzywa drobno, pomidorki koktajlowe na ćwiartki
  • Oliwę, miód, sok z cytryny, czosnek i przyprawy wymieszać na gładki sos
  • Warzywa polać sosem, wymieszać
  • Na wierzch pokruszyć fetę i ułożyć pokrojone pomidorki

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating