
Kakaowy pudding z chia udekorowany bitą śmietaną i świeżymi wiśniami
Czy znasz nasiona chia i ich wspaniałe właściwości? To, że są bardzo bogatym źródłem kwasów omega-3 jest powszechnie wiadome, ale o tym, że mają także właściwości uspokajające mówi się rzadko. Wyciszająco działa także magnez, którego doskonałym dostarczycielem jest kakao. Teraz rozumiem dlaczego po zjedzeniu tego deseru poczułam taki błogi spokój… ;-)Można powiedzieć, że to deser wprawiający w stan zen 😉
W dodatku zrobienie puddingu chia zajmuje dosłownie pięć minut. Należy tylko pomyśleć o nim z odpowiednim wyprzedzeniem, bo nasionka potrzebują 1-2 godzin do odpowiedniego napęcznienia. Najlepiej zalać je mlekiem na noc i odstawić do lodówki.
Ten deser możesz zrobić w dwóch wersjach: fit ze skyrem posłodzonym cukrem-fit lub erytrolem albo z bitą śmietaną posłodzoną cukrem waniliowym. I do tego kwaśne wiśnie, które idealnie wpasowują się między słodycz śmietanki i gorzkawym smak kakao. Jeśli utrzymujesz odpowiednią aktywność fizyczną, to możesz bez obaw pokusić się o tę drugą opcję, bo w smaku jest rewelacyjna. Zresztą jeśli od czasu do czasu zjesz coś bardziej kalorycznego, to świat się nie zawali, a jedzenie pyszności to w końcu też uroda życia!
Jeszcze łatwiejszą wersję puddingu z chia znajdziesz tutaj Czekoladowy pudding z chia z wiśniami w syropie
Smacznego !!!
Kakaowy pudding z chia udekorowany bitą śmietaną i świeżymi wiśniami
Składniki
- 1 szklanka mleka migdałowego – może być inne
- 3 łyżki chia
- 2-3 łyżki kakao – u mnie czarnego
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego itp.
- 1/2 paczki wiśni mrożonych
- Śmietanka 30% w wersji fit zastępujemy skyrem
- Cukier waniliowy w wersji fit zastępujemy cukrem fit lub erytrolem
Instrukcja
- Chia zalać mlekiem i zostawić na ok. 15 min
- Dodać kakao i miód i zostawić na 1-2 godziny lub najlepiej na noc
- Wiśnie zostawić do rozmrożenia pod przykryciem
- Rano ubić śmietankę z cukrem waniliowym
- Pudding rozlać do dwóch szklanek, rozłożyć wiśnie i udekorować bitą śmietaną
- W wersji fit ubijamy skyr ze słodzidłem
- Podawaj schłodzony

