Desery,  Fit słodycze,  SŁODKIE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege

Kakaowy pudding z chia udekorowany bitą śmietaną i świeżymi wiśniami

Przejdź do przepisu

Czy znasz nasiona chia i ich wspaniałe właściwości? To, że są bardzo bogatym źródłem kwasów omega-3 jest powszechnie wiadome, ale o tym, że mają także właściwości uspokajające mówi się rzadko. Wyciszająco działa także magnez, którego doskonałym dostarczycielem jest kakao. Teraz rozumiem dlaczego po zjedzeniu tego deseru poczułam taki błogi spokój… ;-)Można powiedzieć, że to deser wprawiający w stan zen 😉

W dodatku zrobienie puddingu chia zajmuje dosłownie pięć minut. Należy tylko pomyśleć o nim z odpowiednim wyprzedzeniem, bo nasionka potrzebują 1-2 godzin do odpowiedniego napęcznienia. Najlepiej zalać je mlekiem na noc i odstawić do lodówki.

Ten deser możesz zrobić w dwóch wersjach: fit ze skyrem posłodzonym cukrem-fit lub erytrolem albo z bitą śmietaną posłodzoną cukrem waniliowym. I do tego kwaśne wiśnie, które idealnie wpasowują się między słodycz śmietanki i gorzkawym smak kakao. Jeśli utrzymujesz odpowiednią aktywność fizyczną, to możesz bez obaw pokusić się o tę drugą opcję, bo w smaku jest rewelacyjna. Zresztą jeśli od czasu do czasu zjesz coś bardziej kalorycznego, to świat się nie zawali, a jedzenie pyszności to w końcu też uroda życia!

Jeszcze łatwiejszą wersję puddingu z chia znajdziesz tutaj Czekoladowy pudding z chia z wiśniami w syropie

Smacznego !!!

Kakaowy pudding z chia udekorowany bitą śmietaną i świeżymi wiśniami

Przepyszny deser z nasion chia. Odżywczy i wyjątkowo pyszny, zrobi wrażenie także ze względu na niezwykły kolor.
Danie deser w szklance, desery, fit deser
Przygotowanie 5 minutes
czas całkowity 5 minutes
Porcje 2 porcje

Składniki

  • 1 szklanka mleka migdałowego – może być inne
  • 3 łyżki chia
  • 2-3 łyżki kakao – u mnie czarnego
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego itp.
  • 1/2 paczki wiśni mrożonych
  • Śmietanka 30% w wersji fit zastępujemy skyrem
  • Cukier waniliowy w wersji fit zastępujemy cukrem fit lub erytrolem

Instrukcja

  • Chia zalać mlekiem i zostawić na ok. 15 min
  • Dodać kakao i miód i zostawić na 1-2 godziny lub najlepiej na noc
  • Wiśnie zostawić do rozmrożenia pod przykryciem
  • Rano ubić śmietankę z cukrem waniliowym
  • Pudding rozlać do dwóch szklanek, rozłożyć wiśnie i udekorować bitą śmietaną
  • W wersji fit ubijamy skyr ze słodzidłem
  • Podawaj schłodzony

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating