
Różyczki drożdżowe
Czy jest coś pyszniejszego od świeżutkiej drożdżówki wyjętej prosto z pieca? Mamy bardzo miłe skojarzenia z taką bułeczką, bo zazwyczaj przypomina nam dom rodzinny czy babcine wypieki. W każdym razie na ich widok robi się cieplutko nie tylko w brzuchu, ale też w sercu 🙂 A ten zapach, który roznosi się po domu, w którym są akurat pieczone ? Bezcenny !
Te bułeczki mają jeszcze jedną zaletę- niezwykły wygląd. Uformowane są bowiem na kształt różyczek. Oddziałują więc na tak wiele zmysłów, że naprawdę nie można im się oprzeć! W dodatku zrobienie ich nie jest wcale takie trudne. Zrób wszystko zgodnie z przepisem, na pewno się udadzą, a Ty zrobisz wrażenie na domownikach lub gościach. Wadą jest tylko to, że będziesz musiała je robić wciąż i wciąż….;-)
Smacznego !!!
Różyczki drożdżowe
Składniki
- 250 g mąki typ 650
- 125 ml mleka ciepłego
- 2 żółtka
- 60 g masła rozpuszczonego
- 60 g cukru
- 20 g drożdży
- 1 łyżka pasty z wanilii
- Sól
- cukier puder opcjonalnie
- Masa serowa:
- 250 g tłustego sera
- 1 cukier waniliowy
- 25 g cukru
- 1 żółtko
- Piana z białka
- Zapach pomarańczowy
- Otarta skórka z jednej pomarańczy
Instrukcja
- Zaczyn:
- Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru
- Dodaj 2 łyżki mąki
- Dodaj tyle mleka, żeby zaczyn miał gęstość śmietany
- Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- Ciasto:
- Mąkę przesiej do szklanej miski
- Żółtka utrzyj z resztą cukru, wanilią i szczyptą soli
- Do mąki dodaj resztę mleka, zaczyn, utarte z cukrem żółtka oraz kilka kropli zapachu i skórkę pomarańczową
- Zagnieć ciasto do połączenia składników
- Stopniowo dodawaj ostudzone masło wyrabiając ciągle, aż do całkowitego wchłonięcia
- Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne
- Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 1-1.5 godziny ( ja wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika z zapalonym światełkiem )
- Masa serowa
- Wymieszaj wszystkie składniki, na końcu dodaj pianę z białka
- Formowanie różyczek:
- Po wyrośnięciu podziel ciasto na 10 kawałków
- Z każdego zrób kulkę i rozwałkuj na placek
- Ponacinaj na 4 części, nie docinając do środka
- Na środku połóż kulkę z sera i zawiń kolejne "płatki" w kolejności 1-3-2-4
- Posmaruj białkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st na 20 min
- Studź na kratce
- Opcjonalnie posyp cukrem pudrem
Notatki

