Ciasta,  Ciastka,  SŁODKIE,  SPECJALNE OKAZJE

Różyczki drożdżowe

Przejdź do przepisu

Czy jest coś pyszniejszego od świeżutkiej drożdżówki wyjętej prosto z pieca? Mamy bardzo miłe skojarzenia z taką bułeczką, bo zazwyczaj przypomina nam dom rodzinny czy babcine wypieki. W każdym razie na ich widok robi się cieplutko nie tylko w brzuchu, ale też w sercu 🙂 A ten zapach, który roznosi się po domu, w którym są akurat pieczone ? Bezcenny !

Te bułeczki mają jeszcze jedną zaletę- niezwykły wygląd. Uformowane są bowiem na kształt różyczek. Oddziałują więc na tak wiele zmysłów, że naprawdę nie można im się oprzeć! W dodatku zrobienie ich nie jest wcale takie trudne. Zrób wszystko zgodnie z przepisem, na pewno się udadzą, a Ty zrobisz wrażenie na domownikach lub gościach. Wadą jest tylko to, że będziesz musiała je robić wciąż i wciąż….;-)

Smacznego !!!

Różyczki drożdżowe

Pyszne drożdżówki z serem, które zachwycą Cię nie tylko smakiem, ale także swoim kształtem.
Danie Ciastka, desery, drożdżowe
Kuchnia Polska
Przygotowanie 2 hours
Gotowanie 20 minutes
czas całkowity 2 hours 20 minutes
Porcje 10 sztuk

Składniki

  • 250 g mąki typ 650
  • 125 ml mleka ciepłego
  • 2 żółtka
  • 60 g masła rozpuszczonego
  • 60 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka pasty z wanilii
  • Sól
  • cukier puder opcjonalnie
  • Masa serowa:
  • 250 g tłustego sera
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 g cukru
  • 1 żółtko
  • Piana z białka
  • Zapach pomarańczowy
  • Otarta skórka z jednej pomarańczy

Instrukcja

  • Zaczyn:
  • Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru
  • Dodaj 2 łyżki mąki
  • Dodaj tyle mleka, żeby zaczyn miał gęstość śmietany
  • Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • Ciasto:
  • Mąkę przesiej do szklanej miski
  • Żółtka utrzyj z resztą cukru, wanilią i szczyptą soli
  • Do mąki dodaj resztę mleka, zaczyn, utarte z cukrem żółtka oraz kilka kropli zapachu i skórkę pomarańczową
  • Zagnieć ciasto do połączenia składników
  • Stopniowo dodawaj ostudzone masło wyrabiając ciągle, aż do całkowitego wchłonięcia
  • Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne
  • Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 1-1.5 godziny ( ja wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika z zapalonym światełkiem )
  • Masa serowa
  • Wymieszaj wszystkie składniki, na końcu dodaj pianę z białka
  • Formowanie różyczek:
  • Po wyrośnięciu podziel ciasto na 10 kawałków
  • Z każdego zrób kulkę i rozwałkuj na placek
  • Ponacinaj na 4 części, nie docinając do środka
  • Na środku połóż kulkę z sera i zawiń kolejne "płatki" w kolejności 1-3-2-4
  • Posmaruj białkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st na 20 min
  • Studź na kratce
  • Opcjonalnie posyp cukrem pudrem

Notatki

Te drożdżówki są tak pyszne, że zrób od razu podwójną porcję, jeśli chcesz jeszcze kogoś poczęstować  😉 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating