
Ryba w sosie koperkowym
Przejdź do przepisu
Przepis na to danie przywiozłam sobie kiedyś ze Szwajcarii. Pracowałam tam jako opiekunka, ale do moich obowiązków należało też gotowanie. W ten sposób poznałam wiele ciekawych przepisów. Tradycyjna szwajcarska kuchnia nie jest zbyt bogata, ale bardzo silne są wpływy francuskie ( mimo, że byłam w części niemieckojęzycznej). Stad gotowanie sosu na białym winie i dodatek tartego sera. W oryginale był to ser Sbrinz, ale można spokojnie użyć parmezanu. Bardzo ciekawy smak, danie eleganckie, które można zastosować na specjalne okazje. Nie należy do specjalnie odchudzających, ale od czasu do czasu można zjeść coś cięższego.
Smacznego !!!
Ryba w sosie koperkowym
Pyszne, eleganckie danie. Sos z dodatkiem wina i sera zrobi wrażenie na gościach
Wyposażenie
- Garnek lub wkładka do gotowania na parze
Składniki
- 2-3 porcje ryby – u mnie polędwica z mintaja
- 1 łyżka masła
- 2-3 szalotki drobno posiekane
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1 pęczek koperku
- 1 i 1/2 łyżeczki soli biały pieprz
- 250 ml śmietanki 30%
- 4-5 łyżek tartego sera
Instrukcja
- Rybę ugotuj na parze
- Szalotkę duś na maśle, ale nie przypiekaj
- Dodaj wino, koperek i przyprawy
- Duś 15-20 min
- Płyn przecedź i zredukuj do 4 łyżek
- Dodaj śmietankę i ser tarty
- Gotuj 2-3 minuty
- Posiekaj koperek i dodaj na koniec gotowania
- Dopraw solą i białym pieprzem

