Domowe pieczywo,  Mączne,  SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO

Chleb włoski

Wiesz co daje pieczenie chleba w garze? Najlepszą skórkę pod słońcem! Wypieczoną, chrupiącą, po prostu niebo w gębie ! 🙂 Do tego mięciutki miąższ, który chętnie zjesz nawet bez dodatków. Ten chleb jest tak pyszny, że ciągle trzeba go piec od nowa. Ma tylko jedną wadę, znika błyskawicznie!

Pieczenie chleba w domu nie jest takie straszne jak nam się wydaje, zwłaszcza ten przepis jest wyjątkowo prosty. Wieczorem musisz tylko wymieszać wszystkie składniki i odstawić na noc do lodówki do wyrastania. Rano go upiec i świeżutki chlebek na śniadanie jak znalazł. Wystarczy odrobina masła i niebo w gębie.

Smacznego !!!

Chleb włoski

Chleb pieczony w garze z mięciutkim miąższem i chrupiącą skórką. Po prostu pycha! A ten zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia- bezcenny….
Danie Chleb domowy, Pieczywo
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 55 minutes
czas całkowity 1 hour 10 minutes
Porcje 1 sztuka

Wyposażenie

  • Garnek z pokrywka, który możemy włożyć do piekarnika. Najlepiej żeliwny.

Składniki

  • ?10g drożdży świeżych lub 4g suchych
  • ?1 łyżka soli
  • ?1 łyżka miodu
  • ?500ml zimnej wody
  • ?600-700g mąki 00 ale z innej też oczywiście wyjdzie dobry

Instrukcja

  • ?Wymieszaj wszystkie składniki i kontynuuj co najmniej 10 min
  • ?Ciasto pozostanie po tym czasie lepkie i klejące, ale nie syp więcej mąki
  • ?Odstaw do lodówki na 12-15godz do wyrastania
  • ?Podgrzej piekarnik wraz z garnkiem i pokrywką do 250 st
  • ?Ostrożnie przełóż ciasto, zredukuj temp do 225st i piecz 20-25min pod przykryciem
  • ?Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20-25min. Możesz posypać chleb odrobiną mąki
  • ?Gdy skórka będzie już ładnie wypieczona, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce
  • ?Krój, gdy wystygnie

Notatki

Poczekaj z krojeniem, aż chleb wystygnie. Wiem, wiem nie jest to łatwe. No ja nie mogłam się doczekać i pokroiłam go na gorąco  😛  😀 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating