
Chleb włoski
Wiesz co daje pieczenie chleba w garze? Najlepszą skórkę pod słońcem! Wypieczoną, chrupiącą, po prostu niebo w gębie ! 🙂 Do tego mięciutki miąższ, który chętnie zjesz nawet bez dodatków. Ten chleb jest tak pyszny, że ciągle trzeba go piec od nowa. Ma tylko jedną wadę, znika błyskawicznie!
Pieczenie chleba w domu nie jest takie straszne jak nam się wydaje, zwłaszcza ten przepis jest wyjątkowo prosty. Wieczorem musisz tylko wymieszać wszystkie składniki i odstawić na noc do lodówki do wyrastania. Rano go upiec i świeżutki chlebek na śniadanie jak znalazł. Wystarczy odrobina masła i niebo w gębie.
Smacznego !!!
Chleb włoski
Chleb pieczony w garze z mięciutkim miąższem i chrupiącą skórką. Po prostu pycha! A ten zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia- bezcenny….
Porcje 1 sztuka
Wyposażenie
- Garnek z pokrywka, który możemy włożyć do piekarnika. Najlepiej żeliwny.
Składniki
- ?10g drożdży świeżych lub 4g suchych
- ?1 łyżka soli
- ?1 łyżka miodu
- ?500ml zimnej wody
- ?600-700g mąki 00 ale z innej też oczywiście wyjdzie dobry
Instrukcja
- ?Wymieszaj wszystkie składniki i kontynuuj co najmniej 10 min
- ?Ciasto pozostanie po tym czasie lepkie i klejące, ale nie syp więcej mąki
- ?Odstaw do lodówki na 12-15godz do wyrastania
- ?Podgrzej piekarnik wraz z garnkiem i pokrywką do 250 st
- ?Ostrożnie przełóż ciasto, zredukuj temp do 225st i piecz 20-25min pod przykryciem
- ?Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20-25min. Możesz posypać chleb odrobiną mąki
- ?Gdy skórka będzie już ładnie wypieczona, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce
- ?Krój, gdy wystygnie
Notatki
Poczekaj z krojeniem, aż chleb wystygnie. Wiem, wiem nie jest to łatwe. No ja nie mogłam się doczekać i pokroiłam go na gorąco 😛 😀

