Kanapki,  Mączne,  Przekąski,  SZYBKO I ŁATWO

Kanapka z jajem

Przejdź do przepisu

Czy często słyszałaś w dzieciństwie przy stole : ” Nie baw się jedzeniem!!!” ?Taki komunikat bardzo hamował naszą kreatywność. A w życiu chodzi raczej o to, żeby ją rozwijać. Od takich dziecięcych zabaw przechodzimy potem do kreowania naszego życia, a żeby to nam dobrze szło trzeba mieć pomysły i odwagę do ich realizacji. Warto czasem wrócić do swojego wewnętrznego dziecka, pobudzić kreatywność i pobawić się jedzonkiem! Zobaczysz ile radości da Ci Taka zabawa.

Na zdjęciu mamy zwykłą kanapkę z jajkiem i natką pietruszki. Cały jej jednak urok polega na tym, że jajko jest ułożone w kształt gąsienicy. Zapewniam Cię, że nie tylko dzieci ucieszą się z takiego posiłku 🙂

Smacznego !!!

Kanapka z jajem

Kanapka wcale nie musi być nudna. Może być nawet wesołym obrazkiem.
Danie przekąska, śniadanie
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 10 minutes
czas całkowity 15 minutes
Porcje 1 porcja

Składniki

  • 1 kromka żytniego chleba
  • 1 jajo ugotowane na twardo
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • masło
  • szczypiorek
  • 2 ziarnka pieprzu
  • pasta z papryki, sól
  • liść sałaty lodowej

Instrukcja

  • Ugotuj jajo na twardo ( 10 min. od zagotowania wody, nie dłużej, bo powstaje wówczas sina obwódka, która jest ciężko strawna)
  • Po ugotowaniu zalej zimna wodą do przestygnięcia
  • Pokrój jajo na krajalnicy do jaj w równe plasterki
  • Chleb posmaruj masłem i poukładaj na nim listki pietruszki
  • Z jednego końca zrób buźkę: oczy z ziarenek pieprzu, czółki ze szczypiorku, pasta paprykową narysuj buzie
  • Połóż kanapkę na liściach sałaty

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating