
Kanapka z jajem
Przejdź do przepisu
Czy często słyszałaś w dzieciństwie przy stole : ” Nie baw się jedzeniem!!!” ?Taki komunikat bardzo hamował naszą kreatywność. A w życiu chodzi raczej o to, żeby ją rozwijać. Od takich dziecięcych zabaw przechodzimy potem do kreowania naszego życia, a żeby to nam dobrze szło trzeba mieć pomysły i odwagę do ich realizacji. Warto czasem wrócić do swojego wewnętrznego dziecka, pobudzić kreatywność i pobawić się jedzonkiem! Zobaczysz ile radości da Ci Taka zabawa.
Na zdjęciu mamy zwykłą kanapkę z jajkiem i natką pietruszki. Cały jej jednak urok polega na tym, że jajko jest ułożone w kształt gąsienicy. Zapewniam Cię, że nie tylko dzieci ucieszą się z takiego posiłku 🙂
Smacznego !!!
Kanapka z jajem
Kanapka wcale nie musi być nudna. Może być nawet wesołym obrazkiem.
Porcje 1 porcja
Składniki
- 1 kromka żytniego chleba
- 1 jajo ugotowane na twardo
- kilka gałązek natki pietruszki
- masło
- szczypiorek
- 2 ziarnka pieprzu
- pasta z papryki, sól
- liść sałaty lodowej
Instrukcja
- Ugotuj jajo na twardo ( 10 min. od zagotowania wody, nie dłużej, bo powstaje wówczas sina obwódka, która jest ciężko strawna)
- Po ugotowaniu zalej zimna wodą do przestygnięcia
- Pokrój jajo na krajalnicy do jaj w równe plasterki
- Chleb posmaruj masłem i poukładaj na nim listki pietruszki
- Z jednego końca zrób buźkę: oczy z ziarenek pieprzu, czółki ze szczypiorku, pasta paprykową narysuj buzie
- Połóż kanapkę na liściach sałaty

