
Deser z tapioki z musem z kiwi
Czy znasz tapiokę? Sucha, z wyglądu przypomina kulki styropianowe, po ugotowaniu zmienia się w przezroczyste kuleczki. Jest to kasza wyrabiana z manioku, najlepiej znana w Ameryce Południowej. Jest lekkostrawna, pożywna, doskonała dla ludzi z celiakią lub nietolerancją, nie zawiera bowiem glutenu. Stanowi doskonałe źródło łatwostrawnych węglowodanów i prebiotyków karmiących naszą florę bakteryjną, a także wielu minerałów. Wskazana również dla ludzi z cukrzycą typu 2.
Pierwszy raz w życiu kupiłam kuleczki tapioki i postanowiłam wreszcie zrobić ten deser, który obserwowałam od dawna. I jestem nim po prostu zachwycona! Mało pracy, a efekt powalający. Bardzo kreatywny deser, bo można go komponować na wiele sposobów oraz używać jako dodatków różnych owoców, polew owocowych czy dżemów. Świetnie też sprawdzi się jako śniadanie czy posiłek na wynos do pracy czy szkoły. Jednym słowem, prawdziwe cudo.
Zazwyczaj widzę w przepisach, że jest gotowana w 100% na mleku kokosowym. Mnie wydaje się ono zbyt tłuste, pomieszałam więc je z krowim. Żeby ograniczyć liczbę kalorii, użyłam Fit cukru kwiatowego, który ma piękny aromat. Jeśli użyjesz innego słodzika, dodaj wanilię.
Dosyć gadania :-), zapraszam do przepisu i życzę
Smacznego !!!
Deser z tapioki z musem z kiwi
Składniki
- 400 ml mleka kokosowego
- 400 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 80 g tapioki
- 1 łyżka cukru kwiatowego Fit
- 4 kiwi
Instrukcja
- Wymieszaj oba mleka i zalej tapiokę
- Pozostaw na godzinę do namaczania
- Gotuj na średnim grzaniu 15 min, często mieszając, bo kulki mają tendencję do przywierania
- Dodaj fit cukier i pozostaw do ostygnięcia
- Zmiksuj kiwi
- Przelej do szklaneczek i polej zmiksowanym kiwi ?

