Desery,  Serniki,  SŁODKIE,  SPECJALNE OKAZJE,  SZYBKO I ŁATWO

Sernik w szklance

Przejdź do przepisu

Tym razem mam bardzo wygodną propozycję podania gotowanego sernika w szklance. Jest on ciastem, które bardzo trudno jest elegancko rozdzielać przy stole, więc jeśli chcemy poczęstować gości, dobrze jest podać go w mini porcjach. Zamiast herbatników użyj biszkoptów namoczonych w kawie- tak jak w tiramisu. Dodatek alkoholu ( pominąć jeśli naszymi gośćmi są dzieci;-)) czyni deser bardziej wykwintnym, podobnie jak siekane orzechy włoskie. Jeśli jednak wolisz ciasto w tradycyjnej formie, to przepis znajdziesz tutaj: Sernik gotowany z herbatnikami i kawą

Ciacho to pozostawia bardzo duże pole do popisu dla kreatywności, bo można wzbogacać je na wiele sposobów: dodając bakalie, świeże owoce, czekoladę lub inne ciasteczka ( może migdałowe ??) Stwórz swoją wersję i pochwal się rezultatem.

Obojętnie w jakiej formie, sernik ten jest przepyszny. Zapamiętaj ten przepis, bo na pewno będą częste wznowienia 😉

Smacznego !!!

Sernik w szklance

Deser z masy serowej i biszkoptów namoczonych w kawie. Podany w szklance. Posiekane orzechy włoskie wzbogacają smak i dodają odrobinę chrupkości. Pyszota.
Danie deser w szklance, desery, sernik w szklance, Słodkości
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 30 minutes
czas całkowity 45 minutes
Porcje 8 porcji

Wyposażenie

  • Blender

Składniki

  • 500 g sera z wiaderka musi być dosyć rzadki
  • 100 g masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 100 g cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki kawy mielonej
  • rum, brandy lub inny słodki i mocny alkohol
  • 40 szt. okrągłych biszkoptów

Instrukcja

  • Masło rozpuść w garnku, ostudź
  • Dodaj cukry, jaja i budyń i zblenduj dokładnie
  • Dodaj ser i wymieszaj
  • Doprowadź masę do zagotowania, powoli podgrzewając i ciągle mieszając, bo bardzo łatwo jest ją przypalić. Gdy zacznie bulgotać i zgęstnieje, wyłącz grzanie i odstaw do przestudzenia
  • Zaparz 2 łyżki kawy w 1 szklance wrzącej wody, dodaj alkohol według smaku
  • Przygotuj 8 szklanek. Do każdej na dno włóż jednego biszkopta namoczonego szybko w kawie. Zalej masą, posyp kawą i tak do wyczerpania składników.
  • Wierzch posyp dodatkowo orzechami i odstaw szklanki w chłodne miejsce

Notatki

Świetny pomysł podania deseru na imprezie. Każdy dostaje swoją porcję i odpada kłopotliwe dzielnie ciasta przy stole 🙂 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating