
Sernik w szklance
Tym razem mam bardzo wygodną propozycję podania gotowanego sernika w szklance. Jest on ciastem, które bardzo trudno jest elegancko rozdzielać przy stole, więc jeśli chcemy poczęstować gości, dobrze jest podać go w mini porcjach. Zamiast herbatników użyj biszkoptów namoczonych w kawie- tak jak w tiramisu. Dodatek alkoholu ( pominąć jeśli naszymi gośćmi są dzieci;-)) czyni deser bardziej wykwintnym, podobnie jak siekane orzechy włoskie. Jeśli jednak wolisz ciasto w tradycyjnej formie, to przepis znajdziesz tutaj: Sernik gotowany z herbatnikami i kawą
Ciacho to pozostawia bardzo duże pole do popisu dla kreatywności, bo można wzbogacać je na wiele sposobów: dodając bakalie, świeże owoce, czekoladę lub inne ciasteczka ( może migdałowe ??) Stwórz swoją wersję i pochwal się rezultatem.
Obojętnie w jakiej formie, sernik ten jest przepyszny. Zapamiętaj ten przepis, bo na pewno będą częste wznowienia 😉
Smacznego !!!
Sernik w szklance
Wyposażenie
- Blender
Składniki
- 500 g sera z wiaderka musi być dosyć rzadki
- 100 g masła
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 jaja
- 100 g cukru
- 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki kawy mielonej
- rum, brandy lub inny słodki i mocny alkohol
- 40 szt. okrągłych biszkoptów
Instrukcja
- Masło rozpuść w garnku, ostudź
- Dodaj cukry, jaja i budyń i zblenduj dokładnie
- Dodaj ser i wymieszaj
- Doprowadź masę do zagotowania, powoli podgrzewając i ciągle mieszając, bo bardzo łatwo jest ją przypalić. Gdy zacznie bulgotać i zgęstnieje, wyłącz grzanie i odstaw do przestudzenia
- Zaparz 2 łyżki kawy w 1 szklance wrzącej wody, dodaj alkohol według smaku
- Przygotuj 8 szklanek. Do każdej na dno włóż jednego biszkopta namoczonego szybko w kawie. Zalej masą, posyp kawą i tak do wyczerpania składników.
- Wierzch posyp dodatkowo orzechami i odstaw szklanki w chłodne miejsce
Notatki

