
Sernik gotowany z herbatnikami i kawą
Przejdź do przepisu
Wyjątkowo pyszna i delikatna wersja sernika, który zamiast pieczony jest …gotowany. Składa się z trzech warstw herbatników, przełożonych waniliową masą serową, posypaną mieloną kawą. Jeśli nie lubisz kawy, użyj kakao lub tartej czekolady. Wierzch możesz zostawić tylko posypany lub udekorować np. czekoladowymi płatkami. Tutaj też jest ogromne pole do popisu, bo świetnie będzie tu pasowała bita śmietana, a także owoce jagodowe. Do wyboru, do koloru. Skomponuj swoją wersję i pochwal się efektem.
Smacznego !!!
Sernik gotowany z herbatnikami i kawą
Przepyszny delikatny w smaku sernik, którego nie pieczesz tylko…gotujesz. Bardzo łatwy do wykonania.
Porcje 16 porcji
Wyposażenie
- Blender, naczynie 17×26
Składniki
- 1000 g sera z wiaderka
- 200 g masła
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 jaja
- 200 g cukru
- 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- 170 g herbatników
- 3 łyżki mielonej kawy
Instrukcja
- Masło rozpuść powoli w dużym garnku, przestudź
- Dodaj cukier i cukier waniliowy, wymieszaj
- Wbij jajka i zmiksuj
- Dodaj budynie i ⅓ sera, dokładnie zblenduj
- Dodaj resztę sera i zblenduj
- Podgrzewaj masę na niedużym grzaniu cały czas mieszając. Nie przyspieszaj podgrzewania, bo masa ma tendencję do przypalania się.
- Zakończ proces, gdy masa zacznie bulgotać i znacznie zgęstnieje
- Wyłóż dno naczynia herbatnikami nie pozostawiając wolnych miejsc
- Zalej ⅓ masy i posyp kawą. Powtórz to jeszcze dwa razy
- Wstaw sernik do lodówki najlepiej na całą noc
Notatki
Możesz pominąć warstwę kawy lub użyć czekolady czy kakao. Co kto lubi 🙂

