
Zielone placuszki owsiane
Przejdź do przepisu
Kiedy na dworze szaro i tęsknisz już za zielenią , zrób sobie zielone placuszki. Ze względu na niezwykły kolor, zrobią wrażenie na każdym domowniku i przekonają do jedzenia największego niejadka. Takie pankejki to świetny sposób na przemycenie w diecie porcji warzyw, ponieważ tę śliczną zieleń zawdzięczają dodatkowi szpinaku. Jest to warzywo zazwyczaj nie za chętnie widziane przez dzieci, ale w placuszkach jest wcale niewyczuwalne. Pankejki te można jeść zarówno na słodko jak i na słono, prawdziwie flexi danie. Użycie mąki owsianej powoduje, że będą dobre również dla osób nie tolerujących glutenu w diecie.
Smaczznego !!!
Zielone placuszki owsiane
Pyszne i zdrowe placuszki, które możesz zjeść na słodko lub na słono. Nie dosyć ,że pyszne, to jeszcze śliczne 🙂
Porcje 10 szt.
Wyposażenie
- Beztłuszczowa patelnia do pankejków
Składniki
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- 4 kostki szpinaku mrożonego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mleka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku pominąć jeśli chcemy je zjeść na słodko
Instrukcja
- Szpinak lekko rozmrozić
- Wszystko zmiksować na gładką masę
- Smażyć placuszki na patelni beztłuszczowej na średnim grzaniu tylko z jednej strony. Pozwoli to nam na zachowanie pięknego zielonego koloru
Notatki
Podawać na słono z jogurtem naturalnym, polane olejem tłoczonym na zimno ( bardzo zdrowo) ketchupem lub w towarzystwie ulubionych warzyw ( pomidor, ogórek, awokado)
Jeśli nie dodamy czosnku, możemy je zjeść z dowolnymi słodkimi dodatkami

