Placki, gofry, naleśniki,  SŁODKIE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege

Zielone placuszki owsiane

Przejdź do przepisu

Kiedy na dworze szaro i tęsknisz już za zielenią , zrób sobie zielone placuszki. Ze względu na niezwykły kolor, zrobią wrażenie na każdym domowniku i przekonają do jedzenia największego niejadka. Takie pankejki to świetny sposób na przemycenie w diecie porcji warzyw, ponieważ tę śliczną zieleń zawdzięczają dodatkowi szpinaku. Jest to warzywo zazwyczaj nie za chętnie widziane przez dzieci, ale w placuszkach jest wcale niewyczuwalne. Pankejki te można jeść zarówno na słodko jak i na słono, prawdziwie flexi danie. Użycie mąki owsianej powoduje, że będą dobre również dla osób nie tolerujących glutenu w diecie.

Smaczznego !!!

Zielone placuszki owsiane

Pyszne i zdrowe placuszki, które możesz zjeść na słodko lub na słono. Nie dosyć ,że pyszne, to jeszcze śliczne 🙂
Danie pankejki, placuszki, śniadanie
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 10 minutes
czas całkowity 15 minutes
Porcje 10 szt.

Wyposażenie

  • Beztłuszczowa patelnia do pankejków

Składniki

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 4 kostki szpinaku mrożonego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku pominąć jeśli chcemy je zjeść na słodko

Instrukcja

  • Szpinak lekko rozmrozić
  • Wszystko zmiksować na gładką masę
  • Smażyć placuszki na patelni beztłuszczowej na średnim grzaniu tylko z jednej strony. Pozwoli to nam na zachowanie pięknego zielonego koloru

Notatki

Podawać na słono z jogurtem naturalnym, polane olejem tłoczonym na zimno ( bardzo zdrowo) ketchupem lub w towarzystwie ulubionych warzyw ( pomidor, ogórek, awokado)
Jeśli nie dodamy czosnku, możemy je zjeść z dowolnymi słodkimi dodatkami

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating