
Grochówka w wersji wegetariańskiej
Zima ma swoje prawa. Zazwyczaj zaczynamy wtedy rozglądać się za gorącymi zupami na rozgrzewkę. Jedną z ulubionych polskich zup jest grochówka. Jak jednak nie stosując produktów mięsnych uzyskać jej charakterystyczny smak? Tutaj z pomocą przychodzi nam wędzone tofu i wędzona papryka jako przyprawa. Dodatek wielu ziół i przypraw dopełnia dzieła. Tym sposobem i wegetarianie mogą się cieszyć pyszną grochówką, nie ustępującą smakiem tej klasycznej, z kiełbasą czy boczkiem.
Wszystkie moje zupy są bez mięsa, spróbuj może też Barszcz ukraiński bez mięsa
Smacznego !!!
Grochówka w wersji wegetariańskiej
Jak nie jedząc mięsa uzyskać pyszny smak wędzonki w grochówce? Przepis na pyszną zupkę w wersji bezmięsnej
Porcje 4 porcje
Składniki
- 10 dag suchego grochu- połówek namoczyć poprzedniego dnia !
- 2 l wody
- 90-100 g tofu wędzonego
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 por
- 2 łyżki oleju
- Przyprawy: 2 liście laurowe,4 ziela angielskie, sól, kumin, papryka wędzona, chilli, tandoori ( opcjonalnie- ja uwielbiam, więc daje do wszystkiego ?) na koniec cząber
Instrukcja
- Z namoczonego grochu odlej wodę ( koniecznie!)
- Zalej 2 l świeżej wody, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie oraz włoszczyznę
- Ziemniaki pokrój w kostkę i również wrzuć do zupy
- Gotuj na średnim grzaniu ok półtorej godziny, aż groch zacznie być miękki i się rozpadać. Część wody odparuje w tym czasie.
- W międzyczasie posiekaj cebulkę i tofu pokrój w drobną kostkę
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i wrzuć pozostałe przyprawy oprócz cząbru
- Smaż ok 1 min, a potem wrzuć cebulkę i tofu
- Duś powoli, aż cebulka zmięknie i tofu nasiąknie przyprawami
- Gdy groch już się będzie rozpadał, wyjmij warzywa oprócz ziemniaków i zmiksuj. W ten sposób zupa będzie gęsta.
- Dodaj zawartość patelni, wciśnij 3 ząbki czosnku i pogotuj jeszcze 10 min, na koniec dodaj cząber
- Pokrój marchewkę, a jak lubisz i pozostałe warzywa, w kosteczkę i wrzuć z powrotem do zupy
- Podawaj z grzankami usmażonymi na suchej patelni

