SŁONE,  Wege,  Zupy

Grochówka w wersji wegetariańskiej

Zima ma swoje prawa. Zazwyczaj zaczynamy wtedy rozglądać się za gorącymi zupami na rozgrzewkę. Jedną z ulubionych polskich zup jest grochówka. Jak jednak nie stosując produktów mięsnych uzyskać jej charakterystyczny smak? Tutaj z pomocą przychodzi nam wędzone tofu i wędzona papryka jako przyprawa. Dodatek wielu ziół i przypraw dopełnia dzieła. Tym sposobem i wegetarianie mogą się cieszyć pyszną grochówką, nie ustępującą smakiem tej klasycznej, z kiełbasą czy boczkiem.

Wszystkie moje zupy są bez mięsa, spróbuj może też Barszcz ukraiński bez mięsa

Smacznego !!!

Grochówka w wersji wegetariańskiej

Jak nie jedząc mięsa uzyskać pyszny smak wędzonki w grochówce? Przepis na pyszną zupkę w wersji bezmięsnej
Danie Zupa
Kuchnia Polska
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 1 hour 30 minutes
czas całkowity 1 hour 45 minutes
Porcje 4 porcje

Składniki

  • 10 dag suchego grochu- połówek namoczyć poprzedniego dnia !
  • 2 l wody
  • 90-100 g tofu wędzonego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy: 2 liście laurowe,4 ziela angielskie, sól, kumin, papryka wędzona, chilli, tandoori ( opcjonalnie- ja uwielbiam, więc daje do wszystkiego ?) na koniec cząber

Instrukcja

  • Z namoczonego grochu odlej wodę ( koniecznie!)
  • Zalej 2 l świeżej wody, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie oraz włoszczyznę
  • Ziemniaki pokrój w kostkę i również wrzuć do zupy
  • Gotuj na średnim grzaniu ok półtorej godziny, aż groch zacznie być miękki i się rozpadać. Część wody odparuje w tym czasie.
  • W międzyczasie posiekaj cebulkę i tofu pokrój w drobną kostkę
  • Na rozgrzaną patelnię wlej olej i wrzuć pozostałe przyprawy oprócz cząbru
  • Smaż ok 1 min, a potem wrzuć cebulkę i tofu
  • Duś powoli, aż cebulka zmięknie i tofu nasiąknie przyprawami
  • Gdy groch już się będzie rozpadał, wyjmij warzywa oprócz ziemniaków i zmiksuj. W ten sposób zupa będzie gęsta.
  • Dodaj zawartość patelni, wciśnij 3 ząbki czosnku i pogotuj jeszcze 10 min, na koniec dodaj cząber
  • Pokrój marchewkę, a jak lubisz i pozostałe warzywa, w kosteczkę i wrzuć z powrotem do zupy
  • Podawaj z grzankami usmażonymi na suchej patelni

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating