
Sernik „Czekoladowa śliwka”
Przejdź do przepisu
Genialny w smaku czekoladowy sernik! Dodatek namoczonych w ciemnym rumie suszonych śliwek kalifornijskich rodzi skojarzenie z cukierkiem „Śliwka w czekoladzie”. Ja jestem wielką fanką serników, często więc je piekę, a ten z całą pewnością należy do czołówki. Smak jest naprawdę niepowtarzalny. Nie jest za słodki, bo dałam bardzo mało cukru ze względu na obecność czekolady. Jeśli wolisz zdecydowanie słodkie wypieki, daj troszkę więcej, według smaku. Tak czy inaczej, wszyscy, którzy próbowali, byli zachwyceni. Do tego zrobienie go jest bardzo łatwe i szybkie, więc poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni.
Smacznego!!!
Sernik „Czekoladowa śliwka”
Przepyszny czekoladowy sernik z dodatkiem suszonych śliwek i rumu. Do tej pory nie było nikogo, komu by nie smakował!
Porcje 8 porcji
Wyposażenie
- tortownica 18 cm Ø, blender
Składniki
Masa serowa
- 250 g dobrego białego sera
- 125 g mascarpone
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 2 szt. jajka
- 40 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 op. cukru waniliowego
- 150 g śliwek kalifornijskich
- Ciemny rum do namoczenia śliwek
- 1 łyżka kakao do posypania
Spód
- 60 g herbatników
- 25 g masła
- 1 łyżka kakao
Instrukcja
Spód
- Zmiksuj wszystkie składniki do konsystencji mokrego piasku
- Ułóż na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- Dobrze uklep i podpiecz 5 min w temp. 170 °C
Masa serowa
- Śliwki namocz w małej ilości rumu, tyle żeby przykrywało, przez 15 min
- Gdy śliwki już wciągną rum, pokrój je na drobniejsze kawałki zostawiając kilka do dekoracji
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do ostudzenia
- Wszystkie składniki szybko zmiksuj, na końcu dodając czekoladę
- Do masy czekoladowej wrzuć pokrojone śliwki i dobrze wymieszaj
- Wyłóż masę na podpieczony spód i mocno stuknij tortownicą o blat, żeby uwolnić ew. powietrze
- Piecz w temp. 150° C przez 50 min , wstawiając na dno piekarnika naczynie z wodą
- Po upieczeniu studź w otwartym piekarniku, potem przełóż do lodówki
- Zostaw na noc w lodówce, rano posyp kakao i udekoruj pozostałymi śliwkami
Notatki
Ja zawsze na spróbowanie piekę mały serniczek, niespełna kilogramowy. Ten jest tak pyszny, że warto od razu upiec z podwójnej porcji 😀

