Ciasta,  Serniki,  SŁODKIE,  SZYBKO I ŁATWO

Sernik „Czekoladowa śliwka”

Przejdź do przepisu

Genialny w smaku czekoladowy sernik! Dodatek namoczonych w ciemnym rumie suszonych śliwek kalifornijskich rodzi skojarzenie z cukierkiem „Śliwka w czekoladzie”. Ja jestem wielką fanką serników, często więc je piekę, a ten z całą pewnością należy do czołówki. Smak jest naprawdę niepowtarzalny. Nie jest za słodki, bo dałam bardzo mało cukru ze względu na obecność czekolady. Jeśli wolisz zdecydowanie słodkie wypieki, daj troszkę więcej, według smaku. Tak czy inaczej, wszyscy, którzy próbowali, byli zachwyceni. Do tego zrobienie go jest bardzo łatwe i szybkie, więc poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni.

Smacznego!!!

Sernik „Czekoladowa śliwka”

Przepyszny czekoladowy sernik z dodatkiem suszonych śliwek i rumu. Do tej pory nie było nikogo, komu by nie smakował!
Danie ciasta, sernik
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 50 minutes
czas całkowity 1 hour 5 minutes
Porcje 8 porcji

Wyposażenie

  • tortownica 18 cm Ø, blender

Składniki

Masa serowa

  • 250 g dobrego białego sera
  • 125 g mascarpone
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 szt. jajka
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 150 g śliwek kalifornijskich
  • Ciemny rum do namoczenia śliwek
  • 1 łyżka kakao do posypania

Spód

  • 60 g herbatników
  • 25 g masła
  • 1 łyżka kakao

Instrukcja

Spód

  • Zmiksuj wszystkie składniki do konsystencji mokrego piasku
  • Ułóż na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
  • Dobrze uklep i podpiecz 5 min w temp. 170 °C

Masa serowa

  • Śliwki namocz w małej ilości rumu, tyle żeby przykrywało, przez 15 min
  • Gdy śliwki już wciągną rum, pokrój je na drobniejsze kawałki zostawiając kilka do dekoracji
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do ostudzenia
  • Wszystkie składniki szybko zmiksuj, na końcu dodając czekoladę
  • Do masy czekoladowej wrzuć pokrojone śliwki i dobrze wymieszaj
  • Wyłóż masę na podpieczony spód i mocno stuknij tortownicą o blat, żeby uwolnić ew. powietrze
  • Piecz w temp. 150° C przez 50 min , wstawiając na dno piekarnika naczynie z wodą
  • Po upieczeniu studź w otwartym piekarniku, potem przełóż do lodówki
  • Zostaw na noc w lodówce, rano posyp kakao i udekoruj pozostałymi śliwkami

Notatki

Ja zawsze na spróbowanie piekę mały serniczek, niespełna kilogramowy. Ten jest tak pyszny, że warto od razu upiec z podwójnej porcji 😀 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating