
Placuszki bananowo- owsiane
Czy jest ktoś, kto nie lubi placuszków? Jest ich tyle rodzajów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jedni je lubią na słodko, inni na słono. Zazwyczaj wywołują bardzo miłe skojarzenia z dzieciństwem, bo chyba wszystkie mamy smażą je swoim dzieciom. Ten przepis na bananowe pankejki na pewno będzie im bardzo pasował. Z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia, mogą je jeść także wszyscy dbający o linię, bowiem nie zawierają one cukru. W sosie zastosowałam jedynie naturalny Fit- cukier kwiatowo-ziołowy, który ma bardzo mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Cała słodycz pochodzi z bananów. Placuszki smażyłam na specjalnej patelni do pankejków, do której nic nie przywiera i można smażyć bez dodatku tłuszczu. I jeszcze wychodzą takie śliczne, bo równiutkie 🙂
Smacznego !!!
Placuszki bananowo- owsiane
Wyposażenie
- Patelnia do smażenia placuszków, młynek do kawy, blender
Składniki
- 2 szt. bananów bardzo dojrzałych
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 jajka
Sos
- 1 łyżeczka masła
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka Fit cukru
Instrukcja
Placuszki
- Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy
- Zmiksować banany z jajkami
- Dodać mąkę owsianą i dokładnie zblendować
- Smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu po obu stronach
Sos
- Przesmażyć wszystkie składniki do lekkiego zagęszczenia
- Polać placuszki gorącym sosem
Notatki
