Placki, gofry, naleśniki,  SŁODKIE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege

Placuszki bananowo- owsiane

Przejdź do przepisu

Czy jest ktoś, kto nie lubi placuszków? Jest ich tyle rodzajów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jedni je lubią na słodko, inni na słono. Zazwyczaj wywołują bardzo miłe skojarzenia z dzieciństwem, bo chyba wszystkie mamy smażą je swoim dzieciom. Ten przepis na bananowe pankejki na pewno będzie im bardzo pasował. Z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia, mogą je jeść także wszyscy dbający o linię, bowiem nie zawierają one cukru. W sosie zastosowałam jedynie naturalny Fit- cukier kwiatowo-ziołowy, który ma bardzo mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Cała słodycz pochodzi z bananów. Placuszki smażyłam na specjalnej patelni do pankejków, do której nic nie przywiera i można smażyć bez dodatku tłuszczu. I jeszcze wychodzą takie śliczne, bo równiutkie 🙂

Smacznego !!!

Placuszki bananowo- owsiane

Fantastyczne śniadanie na słodko…bez cukru. Bananowo- owsiane placuszki , które można jeść bez wyrzutów sumienia.
Danie śniadanie
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 10 minutes
czas całkowity 15 minutes
Porcje 8 szt.

Wyposażenie

  • Patelnia do smażenia placuszków, młynek do kawy, blender

Składniki

  • 2 szt. bananów bardzo dojrzałych
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 jajka

Sos

  • 1 łyżeczka masła
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka Fit cukru

Instrukcja

Placuszki

  • Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy
  • Zmiksować banany z jajkami
  • Dodać mąkę owsianą i dokładnie zblendować
  • Smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu po obu stronach

Sos

  • Przesmażyć wszystkie składniki do lekkiego zagęszczenia
  • Polać placuszki gorącym sosem

Notatki

Do sosu można dodać też opcjonalnie skórkę pomarańczową, orzechy, rodzynki czy suszoną czarną porzeczkę.
Jeśli nie uda Ci się znaleźć Fit cukru, to możesz zastąpić go łyżeczką miodu.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating