
Śledź korzenny
Jeśli należysz do miłośników śledzi, to ta potrawa posmakuje Ci bardzo. Bardzo ciekawe zestawienie smaków- śledź i przyprawy, które kojarzymy raczej z piernikiem. I do tego olej rydzowy, który wcale nie jest z rydzów, ale z rośliny zwanej lnianką. Czy wiesz, że zawiera on 40 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek? Jest zapomnianym trochę produktem, choć znajduje się na liście produktów tradycyjnych województwa małopolskiego. Musisz wiedzieć, że można go spożywać jedynie na zimno, bo podgrzewanie niszczy jego smak i wartości odżywcze. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, past do chleba i właśnie śledzi. Śledź w oleju z lnianki to istny skarbiec kwasów omega-3, które wspomagają odporność, zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych w organizmie i oczyszczają naczynia krwionośne.
Smacznego !!!
Śledź korzenny
Wyposażenie
- Moździerz lub młynek do kawy
Składniki
- 500 g śledzi a'la matias
- 1 łyżka goździków
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1 łyżka cynamonu
- ⅓ gałki muszkatołowej
- 1 gwiazdka anyżu
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- 250 ml olej z lnianki
Instrukcja
- Śledzie wymoczy w wodzie lub mleku 12 godzin
- Przyprawy upraż na suchej patelni ok 2 min
- Utłucz przyprawy w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy
- Zalej przyprawy olejem z lnianki
- Śledzie osusz ręcznikiem kuchennym i pokrój na kawałki
- Ułóż w słoiku i zalej olejem z przyprawami
- Odstaw do lodówki minimum na dobę
Notatki

