Boże Narodzenie,  Przekąski,  Ryby, owoce morza,  SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO

Śledź korzenny

Przejdź do przepisu

Jeśli należysz do miłośników śledzi, to ta potrawa posmakuje Ci bardzo. Bardzo ciekawe zestawienie smaków- śledź i przyprawy, które kojarzymy raczej z piernikiem. I do tego olej rydzowy, który wcale nie jest z rydzów, ale z rośliny zwanej lnianką. Czy wiesz, że zawiera on 40 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek? Jest zapomnianym trochę produktem, choć znajduje się na liście produktów tradycyjnych województwa małopolskiego. Musisz wiedzieć, że można go spożywać jedynie na zimno, bo podgrzewanie niszczy jego smak i wartości odżywcze. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, past do chleba i właśnie śledzi. Śledź w oleju z lnianki to istny skarbiec kwasów omega-3, które wspomagają odporność, zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych w organizmie i oczyszczają naczynia krwionośne.

Smacznego !!!

Śledź korzenny

Bardzo ciekawy smak śledzi. Tradycyjna potrawa wigilijna, choć na pewno można ją jeść też przy innych okazjach. Istna skarbnica kwasów omega-3.
Danie kolacja, przekąska
Przygotowanie 15 minutes
czas całkowity 15 minutes

Wyposażenie

  • Moździerz lub młynek do kawy

Składniki

  • 500 g śledzi a'la matias
  • 1 łyżka goździków
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka cynamonu
  • gałki muszkatołowej
  • 1 gwiazdka anyżu
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • 250 ml olej z lnianki

Instrukcja

  • Śledzie wymoczy w wodzie lub mleku 12 godzin
  • Przyprawy upraż na suchej patelni ok 2 min
  • Utłucz przyprawy w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy
  • Zalej przyprawy olejem z lnianki
  • Śledzie osusz ręcznikiem kuchennym i pokrój na kawałki
  • Ułóż w słoiku i zalej olejem z przyprawami
  • Odstaw do lodówki minimum na dobę

Notatki

Śledź ten doskonale smakuje podany z grillowaną chałką.
Przepis pochodzi z książki Tomasza Jakubiaka pt. „Z tradycją na Ty.”

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating