Boże Narodzenie,  Przekąski,  SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege,  Wielkanoc

Boczniaki a’la śledź po kaszubsku

Przejdź do przepisu

Choć śledź należy do grupy najzdrowszych ryb, nie wszyscy przepadają za jego smakiem. Trzeba przyznać, że jest on bardzo specyficzny. Coraz więcej ludzi przechodzi też na weganizm i nie toleruje w swoich posiłkach żadnych produktów zwierzęcych. Co w takim razie z gośćmi lub domownikami, którzy zdecydowanie nie biorą śledzia do ust?

I tu z ratunkiem przychodzą boczniaki, które doskonale potrafią go zastąpić. Tak więc robimy jeden sos, którym zalewamy po części ugotowane grzyby, po części śledzie. I za jednym zamachem mamy jedzonko dla obu grup biesiadników.

Smacznego !!!

Boczniaki a’la śledź po kaszubsku

Świetna alternatywa dla osób będących na diecie wege lub nie lubiących śledzi.
Danie kolacja, przekąska
Kuchnia wege
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 35 minutes
czas całkowity 50 minutes

Składniki

  • 500 g boczniaków
  • 1000 ml wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka suchych wodorostów wakame lub płat nori

Sos po kaszubsku

  • 4 duże cebule
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ szklanki octu śliwkowego lub jabłkowego
  • 3 liście laurowe
  • 5 szt. ziaren ziela angielskiego
  • szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 400 ml passaty pomidorowej

Instrukcja

  • Grzyby umyj, rozdrobnij trochę i ugotuj z pozostałymi składnikami przez 10 min.
  • Cebule pokrój w piórka
  • Zeszklij cebulę na oleju, dodaj cukier i smaż przez chwilę
  • Dodaj passatę, przyprawy, ocet i sos sojowy i duś ok pół godziny
  • Gdy sos będzie gotowy, układaj grzyby warstwami w słoiku przekładając sosem pomidorowym
  • Najlepsze będą następnego dnia

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating