
Boczniaki a’la śledź po kaszubsku
Przejdź do przepisu
Choć śledź należy do grupy najzdrowszych ryb, nie wszyscy przepadają za jego smakiem. Trzeba przyznać, że jest on bardzo specyficzny. Coraz więcej ludzi przechodzi też na weganizm i nie toleruje w swoich posiłkach żadnych produktów zwierzęcych. Co w takim razie z gośćmi lub domownikami, którzy zdecydowanie nie biorą śledzia do ust?
I tu z ratunkiem przychodzą boczniaki, które doskonale potrafią go zastąpić. Tak więc robimy jeden sos, którym zalewamy po części ugotowane grzyby, po części śledzie. I za jednym zamachem mamy jedzonko dla obu grup biesiadników.
Smacznego !!!
Boczniaki a’la śledź po kaszubsku
Świetna alternatywa dla osób będących na diecie wege lub nie lubiących śledzi.
Składniki
- 500 g boczniaków
- 1000 ml wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka suchych wodorostów wakame lub płat nori
Sos po kaszubsku
- 4 duże cebule
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- ¼ szklanki octu śliwkowego lub jabłkowego
- 3 liście laurowe
- 5 szt. ziaren ziela angielskiego
- szczypta cynamonu
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki sosu sojowego
- 400 ml passaty pomidorowej
Instrukcja
- Grzyby umyj, rozdrobnij trochę i ugotuj z pozostałymi składnikami przez 10 min.
- Cebule pokrój w piórka
- Zeszklij cebulę na oleju, dodaj cukier i smaż przez chwilę
- Dodaj passatę, przyprawy, ocet i sos sojowy i duś ok pół godziny
- Gdy sos będzie gotowy, układaj grzyby warstwami w słoiku przekładając sosem pomidorowym
- Najlepsze będą następnego dnia

