Mączne,  Makarony,  SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO

Makaron ze szpinakiem i łososiem

Przejdź do przepisu

Potrawa z serii ” porządki w lodówce” i „zerowaste”. Każdy z nas ma takie momenty, że głód zagłąda w oczy i na szybko musimy coś zrobić do jedzenia. Wyciągamy wtedy wszystko, co mamy w lodówce i próbujemy z tego skomponować pyszne danie. Tak właśnie powstał ten sos do makaronu. Przy okazji wykorzystujemy wszystkie resztki i nic się nie marnuje. A ja bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia. Wydaje mi się to bardzo nie w porządku w stosunku do tych, którzy nie mają co jeść.

Mnie się bardzo często zdarza tak gotować i zazwyczaj wychodzą z tego fajne posiłki. Pewnie dlatego, że są zgodne z moją ideą kreatywnego gotowania na pełnym spontanie. Zero odważania składników i pilnowania proporcji! Tak przygotowane potrawy mają tylko jedną wadę- są trudne do powtórzenia. Nie szkodzi, ważna jest kreatywność i inspiracja. Komponuj swoje dania i pochwal się nimi w komentarzach 🙂

Smacznego !!!

Makaron z sosem szpinakowym i wędzonym łososiem

Pyszne i szybkie danie do wykonania, gdy głód już bardzo zagląda nam w oczy. I lodówkę przy okazji opróżniamy z resztek 🙂
Danie Obiad, szybkie danie
Kuchnia Polska
Przygotowanie 3 minutes
Gotowanie 15 minutes
Porcje 2 porcje

Składniki

  • 1/3 paczki szpinaku mrożonego można użyć świeżego
  • 1/2 szt cebula drobno posiekana
  • ok 50 g sera pleśniowego można zastąpić gorgonzolą
  • ok 50 g sera żółtego starty na wiórki, świetny będzie parmezan
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • 100 g łososia wędzonego można użyć świeżego
  • 20 g pestek słonecznika przesmażonych na suchej patelni można także użyć pestek dyni
  • sól, pieprz
  • 1 gałązka koperku do dekoracji
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 120 g suchego makaronu dowolny

Instrukcja

  • Podsmaż lekko cebulkę na oleju
  • Wrzuć szpinak i przykryj pokrywką
  • Duś na niedużym grzaniu, aż do rozpuszczenia szpinaku
  • Zalej śmietaną i śmietanką, dodaj sery i przypraw do smaku
  • Gdy sery się rozpuszczą, dodaj kawałki łososia
  • Ugotuj makaron i wymieszać na patelni z gotowym sosem
  • Posyp danie pestkami słonecznika i udekoruj koperkiem

Notatki

Ilości poszczególnych składników należy traktować orientacyjnie. Można je modyfikować według swojego gustu 😀 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating