
Makaron ze szpinakiem i łososiem
Potrawa z serii ” porządki w lodówce” i „zerowaste”. Każdy z nas ma takie momenty, że głód zagłąda w oczy i na szybko musimy coś zrobić do jedzenia. Wyciągamy wtedy wszystko, co mamy w lodówce i próbujemy z tego skomponować pyszne danie. Tak właśnie powstał ten sos do makaronu. Przy okazji wykorzystujemy wszystkie resztki i nic się nie marnuje. A ja bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia. Wydaje mi się to bardzo nie w porządku w stosunku do tych, którzy nie mają co jeść.
Mnie się bardzo często zdarza tak gotować i zazwyczaj wychodzą z tego fajne posiłki. Pewnie dlatego, że są zgodne z moją ideą kreatywnego gotowania na pełnym spontanie. Zero odważania składników i pilnowania proporcji! Tak przygotowane potrawy mają tylko jedną wadę- są trudne do powtórzenia. Nie szkodzi, ważna jest kreatywność i inspiracja. Komponuj swoje dania i pochwal się nimi w komentarzach 🙂
Smacznego !!!
Makaron z sosem szpinakowym i wędzonym łososiem
Składniki
- 1/3 paczki szpinaku mrożonego można użyć świeżego
- 1/2 szt cebula drobno posiekana
- ok 50 g sera pleśniowego można zastąpić gorgonzolą
- ok 50 g sera żółtego starty na wiórki, świetny będzie parmezan
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki śmietanki 30 %
- 100 g łososia wędzonego można użyć świeżego
- 20 g pestek słonecznika przesmażonych na suchej patelni można także użyć pestek dyni
- sól, pieprz
- 1 gałązka koperku do dekoracji
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 120 g suchego makaronu dowolny
Instrukcja
- Podsmaż lekko cebulkę na oleju
- Wrzuć szpinak i przykryj pokrywką
- Duś na niedużym grzaniu, aż do rozpuszczenia szpinaku
- Zalej śmietaną i śmietanką, dodaj sery i przypraw do smaku
- Gdy sery się rozpuszczą, dodaj kawałki łososia
- Ugotuj makaron i wymieszać na patelni z gotowym sosem
- Posyp danie pestkami słonecznika i udekoruj koperkiem
Notatki

