
Zupa z czerwonej soczewicy
Przejdź do przepisu
Kiedy na dworze robi się zimno, mamy ochotę na bardziej pożywne dania. Odchodzą na bok zielone, surowe sałaty na rzecz konkretniejszych i rozgrzewających potraw. Do takich właśnie należy ta pyszna zupa. Rośliny strączkowe odznaczają się bardzo dużą zawartością zdrowego, roślinnego białka. Pomaga ono regulować metabolizm, między innymi poziom cukru i zawartość wody. Soczewica wpływa również korzystnie na serce i układ krążenia, a także gotuje się szybciej od innych gatunków fasoli. Nie wymaga właściwie namaczania, a jeśli już, to godzinka wystarczy. Doskonałym uzupełnieniem takiej zupy będą pyszne domowe bułeczki z tego przepisu: Bułeczki śniadaniowe 3×20
Smacznego !!!
Zupa z soczewicy
Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Dostarcza dużej ilości zdrowego, roślinnego białka. Wpływa korzystnie na serce i układ krążenia.
Porcje 4 porcje
Wyposażenie
- Blender
Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 400 ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki oliwy
Przyprawy
- czosnek, kminek, cząber, kurkuma, ostra papryka, pieprz i sól
- posiekana natka pietruszki
Instrukcja
- Odlej wodę, w której moczyła się soczewica, a ziarenka opłucz
- Zalej namoczoną soczewicę 1 litrem wody i gotuj ok. 30 minut, aż ziarenka się rozpadną
- Na oliwie przesmaż krótko przyprawy i dodaj je do zupy
- Dodaj passatę pomidorową
- Gdyby zupa była za gęsta, dolej wody i zagotuj
- Jeśli lubisz zupy kremy, zblenduj wszystko, jeśli lubisz jednak jakąś strukturę w zupie, zostaw jak jest
- Posyp posiekaną natką pietruszki
Notatki
Doskonałym uzupełnieniem posiłku będą bułeczki, na które przepis znajdziesz tutaj:
Bułeczki śniadaniowe 3×20
Nigdy nie używaj wody, w której moczyły się strączkowe!

