SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege,  Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy

Przejdź do przepisu

Kiedy na dworze robi się zimno, mamy ochotę na bardziej pożywne dania. Odchodzą na bok zielone, surowe sałaty na rzecz konkretniejszych i rozgrzewających potraw. Do takich właśnie należy ta pyszna zupa. Rośliny strączkowe odznaczają się bardzo dużą zawartością zdrowego, roślinnego białka. Pomaga ono regulować metabolizm, między innymi poziom cukru i zawartość wody. Soczewica wpływa również korzystnie na serce i układ krążenia, a także gotuje się szybciej od innych gatunków fasoli. Nie wymaga właściwie namaczania, a jeśli już, to godzinka wystarczy. Doskonałym uzupełnieniem takiej zupy będą pyszne domowe bułeczki z tego przepisu: Bułeczki śniadaniowe 3×20

Smacznego !!!

Zupa z soczewicy

Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Dostarcza dużej ilości zdrowego, roślinnego białka. Wpływa korzystnie na serce i układ krążenia.
Danie Zupa
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 30 minutes
czas całkowity 35 minutes
Porcje 4 porcje

Wyposażenie

  • Blender

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki oliwy

Przyprawy

  • czosnek, kminek, cząber, kurkuma, ostra papryka, pieprz i sól
  • posiekana natka pietruszki

Instrukcja

  • Odlej wodę, w której moczyła się soczewica, a ziarenka opłucz
  • Zalej namoczoną soczewicę 1 litrem wody i gotuj ok. 30 minut, aż ziarenka się rozpadną
  • Na oliwie przesmaż krótko przyprawy i dodaj je do zupy
  • Dodaj passatę pomidorową
  • Gdyby zupa była za gęsta, dolej wody i zagotuj
  • Jeśli lubisz zupy kremy, zblenduj wszystko, jeśli lubisz jednak jakąś strukturę w zupie, zostaw jak jest
  • Posyp posiekaną natką pietruszki

Notatki

Doskonałym uzupełnieniem posiłku będą bułeczki, na które przepis znajdziesz tutaj: 
Bułeczki śniadaniowe 3×20
Nigdy nie używaj wody, w której moczyły się strączkowe!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating