
Kanapkowelove
Czy jest ktoś , kto nie lubi kanapek? To chyba najpopularniejsza forma zarówno śniadania jak i kolacji w Polsce . Jest ich taka ogromna różnorodność, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Można zastosować różne rodzaje pieczywa, nie mówiąc już o dodatkach. Oprócz serów, pasztetów czy wędlin świetnie sprawdzają się też wegetariańskie pasty. np: Hummus z awokado . Dobrze jest dodać także jakieś kolorowe warzywa. Nie tylko ułatwiają one strawność i zwiększają walory odżywcze kanapki. Nie bez znaczenia jest również fakt, że czynią je po prostu pięknymi. O ileż przyjemniej jest zjeść kolorową, ładnie udekorowaną kromkę niż tą przygotowaną byle jak. Jemy przecież też oczami, najzwyklejsza kanapka może być małym dziełem sztuki. A jakie pole do popisu dla wyobraźni! Zwłaszcza, jeśli szykujemy coś dla najmłodszych, którzy w dodatku nie są zbyt wyrywni do jedzenia. Jako bazę do zrobienia pysznych kanapeczek polecam Bułeczki śniadaniowe 3×20. Któż oprze się takiej pachnącej, świeżutkiej bułeczce, posmarowanej chociażby tylko masłem….
Smacznego !!!
Kanapki
Składniki
- 3 szt. bułeczki śniadaniowe
- 10 g masła
- 4 plasterki pasztetu z soczewicy
- 6 plasterków salami
- twarożek naturalny
- 2 plasterki sera żółtego
- ogórek kiszony
- papryka
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka liści sałaty
Instrukcja
- Bułki przekrój, posmaruj masłem i na każdej połówce ułóż po liściu sałaty
- Na dwóch połówkach ułóż plastry pasztetu z soczewicy, ser żółty i po dwa plastry ogórka kiszonego
- Na kolejnych dwóch ułóż plasterki salami i paski papryki świeżej
- Pozostałe posmaruj twarożkiem naturalnym i połóż przekrojonego pomidorka koktajlowego
Notatki

