Boże Narodzenie,  Ciasta,  Masy i polewy,  SŁODKIE,  Wielkanoc

Domowa masa makowa

Przejdź do przepisu

Zadanie dla ambitniejszych gospodyń, samodzielnie zrobiona w domu masa makowa. Możemy użyć jej do wielu wypieków. Będzie się nadawała zarówno do tradycyjnego, zawijanego makowca jak i seromakowca. Warto zrobić większą porcję za jednym zamachem i potem już tylko dorabiać ciasto. To taki sposób ułatwiający życie, gdy przed świętami mamy do wykonania wiele ciast. Jest bardzo pyszna, pozostawia również całkiem duże pole do inwencji twórczej. Każda babcia ma swoje tajemnice dotyczące przygotowania tradycyjnych makowców, więc masy te różnią się miedzy sobą. Wy też możecie za każdym razem zrobić troszkę inną. Jedni namaczają rodzynki w rumie, inni dodają więcej orzechów. Zrób jak lubisz najbardziej, a ja podam wersję podstawową. Ta masa będzie się również świetnie nadawać do klusków na wigilię, albo nadziewania kruchych babeczek: Kruche tartaletki z makiem

Smacznego !!!

Domowa masa makowa

Czyż jest coś pyszniejszego niż domowy makowiec? A w nim domowa masa makowa….
Danie Do ciasta, masa makowa
Kuchnia Polska
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 20 minutes
czas całkowity 1 hour

Wyposażenie

  • maszynka do mięsa

Składniki

  • 500 g maku
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 4 białka
  • 50 g posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
  • 25 ml ciemnego rumu lub innego mocnego alkoholu- u mnie wiśniówka na rumie
  • 100 g rodzynek – ja użyłam żurawiny
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 1 op. zapach migdałowy rumowy lub arakowy tez będzie super

Instrukcja

  • Mak przepłucz i gotuj 20 min
  • Odsącz bardzo dobrze i dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa
  • Rodzynki namocz w niedużej ilości wrzątku i rumie
  • Masło rozpuść na dużej patelni, dodaj miód i cukier
  • Smaż do całkowitego rozpuszczenia cukru- mieszaj, bo łatwo przypalić
  • Dodaj bakalie i masę makową i dobrze wszystko wymieszaj
  • Dodaj zapach migdałowy
  • Ubij pianę z 4 białek i delikatnie wymieszaj z masą makową

Notatki

  • Tak przygotowaną masę możemy przechowywać kilka dni w lodówce i stopniowo zużywać do kolejnych ciast
  • Masę można także zamrozić i korzystać w razie potrzeby. 
  • Taka ilość masy wystarczy na trzy ciasta pieczone w małej tortownicy z 250 g mąki
  • Stosunek masy makowej do ciasta drożdżowego wynosi 1:1

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating