
Smażona makrela z czarną porzeczką
Przejdź do przepisu
Lubicie próbować nowe smaki? To danie na pewno Was zaskoczy, in plus oczywiście !
Kizarmis uskumru to tureckie danie rybne, smażona makrela z cebulą, ostrą papryka i … suszoną czarną porzeczką! Zaciekawiło mnie bardzo to połączenie smaków i po prostu musiałam je zrobić. Przepis znalazłam w książce ” Stambuł do zjedzenia” Bartka Kieżuna, którą znajdziesz tutaj: https://tiny.pl/78npv – jeśli chcesz lepiej poznać turecką kuchnię i nie kojarzyć jej wyłącznie z kebabem. Jak wszyscy wiemy, jedzenie ryb jest bardzo zdrowe, polecam więc to oryginalne danie jako uzupełnienie codziennej diety.
Smacznego !!!
Smażona makrela z czarną porzeczką
Oryginalne danie z kuchni tureckiej. Lubisz nowe smaki? To danie Cię zachwyci.
Porcje 2 porcje
Składniki
- 2 nieduże makrele
- 2 żółte cebule
- Garść orzeszków piniowych – ja użyłam pestek słonecznika pestki przesmażyłam na suchej patelni
- Garść suszonych czarnych porzeczek
- ½ pikantnej czerwonej papryczki
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego zmiażdżonego w moździerzu
- oliwa extra vergine
- sól, pieprz, koperek do posypania, cytryna
Instrukcja
- Cebule obierz i pokrój na piórka
- Paprykę pokrój na plasterki
- Wrzuć wszystko na rozgrzaną oliwę
- Dodaj sól, pieprz i ziele angielskie
- Dorzuć orzeszki ( pestki słonecznika) i porzeczkę
- Smaż do zezłocenia cebuli
- Makrele wyfiletuj i posól
- Usmaż ryby na drugiej patelni po 2-3 min na każdą stronę
- Ryby ułóż na gorącej cebuli skórką do dołu, skrop sokiem z cytryny i posyp koperkiem

