Ryby, owoce morza,  SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO

Smażona makrela z czarną porzeczką

Przejdź do przepisu

Lubicie próbować nowe smaki? To danie na pewno Was zaskoczy, in plus oczywiście !

Kizarmis uskumru to tureckie danie rybne, smażona makrela z cebulą, ostrą papryka i … suszoną czarną porzeczką! Zaciekawiło mnie bardzo to połączenie smaków i po prostu musiałam je zrobić. Przepis znalazłam w książce ” Stambuł do zjedzenia” Bartka Kieżuna, którą znajdziesz tutaj: https://tiny.pl/78npv – jeśli chcesz lepiej poznać turecką kuchnię i nie kojarzyć jej wyłącznie z kebabem. Jak wszyscy wiemy, jedzenie ryb jest bardzo zdrowe, polecam więc to oryginalne danie jako uzupełnienie codziennej diety.

Smacznego !!!

Smażona makrela z czarną porzeczką

Oryginalne danie z kuchni tureckiej. Lubisz nowe smaki? To danie Cię zachwyci.
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 15 minutes
czas całkowity 20 minutes
Porcje 2 porcje

Składniki

  • 2 nieduże makrele
  • 2 żółte cebule
  • Garść orzeszków piniowych – ja użyłam pestek słonecznika pestki przesmażyłam na suchej patelni
  • Garść suszonych czarnych porzeczek
  • ½ pikantnej czerwonej papryczki
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego zmiażdżonego w moździerzu
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz, koperek do posypania, cytryna

Instrukcja

  • Cebule obierz i pokrój na piórka
  • Paprykę pokrój na plasterki
  • Wrzuć wszystko na rozgrzaną oliwę
  • Dodaj sól, pieprz i ziele angielskie
  • Dorzuć orzeszki ( pestki słonecznika) i porzeczkę
  • Smaż do zezłocenia cebuli
  • Makrele wyfiletuj i posól
  • Usmaż ryby na drugiej patelni po 2-3 min na każdą stronę
  • Ryby ułóż na gorącej cebuli skórką do dołu, skrop sokiem z cytryny i posyp koperkiem

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating