
Hummus z awokado
Promuję na tym blogu ideę fleksitarianizmu , czyli ograniczenia jedzenia mięsa. Jednak wielu osobom kuchnia jarska kojarzy się z potrawami pozbawionymi smaku. Czasem po prostu nie znają przepisów na pyszne bezmięsne dania, choć chętnie by urozmaicili swoją dietę. Jednym z dań, które posmakuje nawet zaprzysięgłym mięsożercom jest hummus, czyli pasta z ciecierzycy. U mnie dziś w zupełnie innej wersji – z białej fasoli i awokado. Pewnie Arabowie by mnie skrzyczeli za używanie tej nazwy niezgodnie z oryginałem, ale co tam. I tak bym nie zrozumiała :-))) Do tej pasty doskonale pasują domowe bułeczki, na które przepis znajdziesz tutaj: Bułeczki śniadaniowe 3×20
Tylko sobie wyobraź : świeżutka, pachnąca bułeczka, którą zgarniasz z talerza przepyszny hummus z awokado. Mniam:-)
Smacznego !!!
Hummus z awokado
Wyposażenie
- Blender lub malakser
Składniki
- 1 szt. dojrzałe awokado
- ½ puszki białej fasoli
- 1 łyżka tahini
- 1 ząbek czosnku lub więcej jeśli lubisz
- 3 kostki szpinaku mrożonego lub garść liści świeżego
- 4 łyżki oliwy + 1 do polania gotowego dania
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, do posypania biały i czarny sezam oraz płatki chili
Instrukcja
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę
- Przypraw według swojego smaku
- Podawaj skropiony oliwa i posypany płatkami chili

