Do chleba,  Przekąski,  SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO

Hummus z awokado

Przejdź do przepisu

Promuję na tym blogu ideę fleksitarianizmu , czyli ograniczenia jedzenia mięsa. Jednak wielu osobom kuchnia jarska kojarzy się z potrawami pozbawionymi smaku. Czasem po prostu nie znają przepisów na pyszne bezmięsne dania, choć chętnie by urozmaicili swoją dietę. Jednym z dań, które posmakuje nawet zaprzysięgłym mięsożercom jest hummus, czyli pasta z ciecierzycy. U mnie dziś w zupełnie innej wersji – z białej fasoli i awokado. Pewnie Arabowie by mnie skrzyczeli za używanie tej nazwy niezgodnie z oryginałem, ale co tam. I tak bym nie zrozumiała :-))) Do tej pasty doskonale pasują domowe bułeczki, na które przepis znajdziesz tutaj: Bułeczki śniadaniowe 3×20

Tylko sobie wyobraź : świeżutka, pachnąca bułeczka, którą zgarniasz z talerza przepyszny hummus z awokado. Mniam:-)

Smacznego !!!

Hummus z awokado

Doskonała roślinna pasta. Pyszna zarówno jako dodatek do kanapek jak i samodzielne danie. Po prostu musisz spróbować.
Danie pasta do chleba, przekąska
Przygotowanie 10 minutes
czas całkowity 10 minutes
Porcje 2 porcje

Wyposażenie

  • Blender lub malakser

Składniki

  • 1 szt. dojrzałe awokado
  • ½ puszki białej fasoli
  • 1 łyżka tahini
  • 1 ząbek czosnku lub więcej jeśli lubisz
  • 3 kostki szpinaku mrożonego lub garść liści świeżego
  • 4 łyżki oliwy + 1 do polania gotowego dania
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, do posypania biały i czarny sezam oraz płatki chili

Instrukcja

  • Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę
  • Przypraw według swojego smaku
  • Podawaj skropiony oliwa i posypany płatkami chili

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating