Przekąski,  Ryby, owoce morza,  Sałatki, surówki,  SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO

Fasolka w roli głównej

Przejdź do przepisu

Lubicie jeść sałatki? Ja bardzo, ale latem jem ich zdecydowanie więcej. Sałatki jesienno-zimowe mają trochę inny charakter. Mniej jest w nich sałaty, pomidorów czy ogórków, więcej bardziej treściwych składników. Nasz zimny klimat wymusza na organizmie zaopatrzenie w bardziej kaloryczne paliwo. W związku z tym bohaterką tej sałatki jest czerwona fasolka. Jak i inne strączkowe jest bogatym źródłem białka, tłuszczy i węglowodanów. Ponadto zawiera bardzo dużą ilość potasu, wapnia , żelaza i niektórych witamin z grupy B . Według medycyny chińskiej, białko strączkowych reguluje poziom cukru, pobudza aktywność seksualną , a także wpływa na rozwój mózgu. No to chyba przekonałam?!! :-)) Bardzo flexi sałatka, zostawia duże pole do własnej inwencji i dopasowania pod indywidualny smak. Świetnie pasuje do tej sałatki pumpernikiel.

Smacznego !!!!

Fasolka w roli głównej

Pyszna sałatka z czerwoną fasolą. Doskonały posiłek, pełen zdrowego białka i innych składników odżywczych.
Danie Sałatki
Przygotowanie 15 minutes
czas całkowity 15 minutes
Porcje 4 porcje

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 szt. czerwonej cebuli biała też jest dobra
  • 5 szt. ogórków konserwowych pikantnych
  • 10 szt. czarnych lub zielonych oliwek
  • Natka pietruszki jako bogate źródło witaminy C oraz magnezu
  • 2 łyżki oliwy świetnie sprawdzi się też majonez
  • sól, pieprz można dodać też ulubione zioła

Instrukcja

  • Ogórki pokrój w drobną kostkę
  • Cebulkę posiekaj drobno
  • Posiekaj natkę pietruszki
  • Tuńczyka rozdrobnij
  • Wymieszaj wszystkie składniki
  • Przypraw i polej oliwą

Notatki

Najlepszym dodatkiem do tej sałatki jest chleb żytni lub pumpernikiel.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating