
Fasolka w roli głównej
Lubicie jeść sałatki? Ja bardzo, ale latem jem ich zdecydowanie więcej. Sałatki jesienno-zimowe mają trochę inny charakter. Mniej jest w nich sałaty, pomidorów czy ogórków, więcej bardziej treściwych składników. Nasz zimny klimat wymusza na organizmie zaopatrzenie w bardziej kaloryczne paliwo. W związku z tym bohaterką tej sałatki jest czerwona fasolka. Jak i inne strączkowe jest bogatym źródłem białka, tłuszczy i węglowodanów. Ponadto zawiera bardzo dużą ilość potasu, wapnia , żelaza i niektórych witamin z grupy B . Według medycyny chińskiej, białko strączkowych reguluje poziom cukru, pobudza aktywność seksualną , a także wpływa na rozwój mózgu. No to chyba przekonałam?!! :-)) Bardzo flexi sałatka, zostawia duże pole do własnej inwencji i dopasowania pod indywidualny smak. Świetnie pasuje do tej sałatki pumpernikiel.
Smacznego !!!!
Fasolka w roli głównej
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 szt. czerwonej cebuli biała też jest dobra
- 5 szt. ogórków konserwowych pikantnych
- 10 szt. czarnych lub zielonych oliwek
- Natka pietruszki jako bogate źródło witaminy C oraz magnezu
- 2 łyżki oliwy świetnie sprawdzi się też majonez
- sól, pieprz można dodać też ulubione zioła
Instrukcja
- Ogórki pokrój w drobną kostkę
- Cebulkę posiekaj drobno
- Posiekaj natkę pietruszki
- Tuńczyka rozdrobnij
- Wymieszaj wszystkie składniki
- Przypraw i polej oliwą
Notatki

